Zeróweczka
grupa ...Praca zdalna
Wypatrywanki
Praca zdalna dla 6-cio latków
Policzanki
Praca zdalna dla 6-cio latków

Plan dnia
6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.
8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.
9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.20 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego oraz zajęcia dodatkowe:
Zajęcia z logopedą (poniedziałek)
Nauka tańca (wtorek)
Taekwondo (środa)
Rytmika (czwartek)
Przedszkole i Piłka (piątek)
11.20 – 11.35 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.
11.35 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.
11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.
12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.
12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.
14.45 – 15.00 Podwieczorek.
15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.
15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis
18.01.2021 - 22.01.2021
Poniedziałek
Śniadanie
chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)bagietka(1) masło(7) pasta rybna z twarożkiem papryką i szczypiorkiem(4,7) zupa mleczna płatki jęczmienne(1,7) herbata cytrynowa
obiad
zupa ogórkowa(7) makaron z musem truskawkowym(1,7) woda
podwieczorek
cebularz
Wtorek
Śniadanie
Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7) pasta warzywna z fasoli, marchewki, cebuli, bakłażana, kakao(7)
obiad
zupa pomidorowa z lanymi kluskami(1,3,7) ziemniaki, mielony(1,3,7) kapusta pekińska z papryką, kukurydzą i sosem koperkowym, woda
podwieczorek
ciasto brzoskwiniowo jabłkowe(1,3,7) wyrób własny
Środa
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1) masło(7) polędwica, pomidor, zupa mleczna kasza manna(1,7) herbata owocowa
obiad
zupa jarzynowa z kaszą jaglaną(1,7) ziemniaki, medaliony z serem żółtym(1,3,7)
podwieczorek
serek homogenizowany(7)
Czwartek
śniadanie
chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7) szynka, ogórek kiszony, kawa inka(7)
obiad
zupa barszcz biały z jajkiem(3,7) kluski śląskie(1,3)
podwieczorek
banan
Piątek
śniadanie
chleb razowy(1) bagietka(1)chleb mazowiecki(1) masło(7) ser żółty(7) mus owocowy z brzoskwinią, gruszką i jabłkiem, zupa mleczna makaron(1,3,7) herbata owocowa
obiad
zupa koperkowa(7) ryż z warzywami z sosem sojowym(1,6) ryba smażona
podwieczorek
budyń waniliowy z cynamonem i suszonymi owocami(7)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej
dla 6-latków
na miesiąc grudzień
- Tematy kompleksowe:
- Nowy Rok – mija czas;
- Zimowa olimpiada przedszkolaków;
- Z pamiętnika babci i dziadka;
- Eksperymenty z wodą i śniegiem;
- Poznanie drukowanej i pisanej litery „B”, „b”; „C”, „c”, „N”, „n”, „P”, „p”;
- Poznanie zapisu cyfrowego liczby 9;
- Wdrażanie do poprawnego posługiwania się pojęciami dotyczącymi następstwa czasu (wczoraj, dzisiaj, jutro, rano, wieczorem, w tym nazwami pór roku, nazwami dni tygodnia i miesięcy);
- Usystematyzowanie wiedzy dzieci na temat zjawisk atmosferycznych (elementy pogody, zjawiska charakterystyczne dla pór roku);
- Budowanie czynnego i biernego słownika dziecka (nazwy zimowych dyscyplin sportowych, nazwy odzieży sportowej);
- Doskonalenie przeliczania i porównywania liczebności zbiorów (o tyle więcej, o tyle mniej, tyle samo);
- Utrwalenie znajomości piramidy zdrowego żywienia – rozróżnianie zdrowej i niezdrowej żywności;
- Rozwijanie umiejętności czytania globalnego (babcia, dziadek, życzenia itp.);
- Kształtowanie umiejętności przyporządkowania każdej głosce odpowiadającej jej litery, w miarę poznawania kolejnych liter;
- Wdrażanie do sprawnego posługiwania się pojęciami odnoszącymi się do orientacji przestrzennej, kierunkowej i cech wielkościowych;
- Kształtowanie uczucia przywiązania, szacunku i wdzięczności dla dziadków;
- Kształtowanie umiejętności wyciągania wniosków z obserwowanych zjawisk fizycznych;
- Zapoznanie z pojęciami: pieniądz, moneta, banknot, walut -poznanie polskich monet i banknotów;
- Utrwalenie cyfr 0–9 i znaków matematycznych „<”, „>”, „=”;
- Wdrażanie do uczestnictwa w zabawach dydaktycznych z elementami kupowania i sprzedawania;
- rozumienie znaczenia umiejętności posługiwania się pieniędzmi
- Rozwijanie zainteresowań technicznych i fizycznych – poznawanie właściwości niektórych ciał i substancji;
- Rozwijanie umiejętności odczytywania rebusów literowo-obrazkowych i sylabowo-obrazkowych;
- Tworzenie sylab, wyrazów z ruchomego alfabetu;

Nasze teksty
„Najdroższy Dziadku…”
Ref. Najdroższy dziadku to jest piosenka,
którą śpiewają tobie wnuczęta.
Nie o zabawce ani o kwiatku
to jest piosenka o naszym dziadku.
O tym jak z dziadkiem idę do ZOO
O tym jak z dziadkiem jest mi wesoło
O brodzie dziadka co mocno kłuje
Kiedy się dziadka mocno całuje.
Ref. Najdroższy dziadku to jest piosenka…
O tym jak z dziadkiem na pyszne ciastka
Jedziemy sobie razem do miasta
O tym jak z dziadkiem idę na lody
I na dwie szklanki sodowej wody.
Ref. Najdroższy dziadku to jest piosenka…
„Babcia moja”
Moja mama jest najlepszą z wszystkich mam,
a mój tata to jest taki, że ho, ho.
On cieknący w kuchni w mig naprawi kran,
krzesło sklei i wybłyszczy każde szkło.
Ale jeszcze jest ktoś.
Zawsze miły to gość
Właśnie ona to babcia moja.
Babcia wie najlepiej,
babcia zna sposoby
na kolejki w sklepie i na bóle głowy,
na poranną chrypkę i wieczorny kaszel.
Wiedzą jak poradzić
wszystkie babcie nasze.
Moja ciocia jest najlepszą z wszystkich cioć,
a mój wujek jest wędkarzem, że ho, ho.
Wie najlepiej w jakich miejscach bierze płoć,
a za leszczem to by skoczył aż na dno.
Ale jeszcze jest ktoś..
Wiersze dla babci i dziadka