MALEŃsTWA

młodsza grupa żłobkowa

Dlaczego warto? Co nas wyróżnia?

– indywidualne podejście
– nowoczesny budynek z wyposażeniem dostosowanym do potrzeb najmłodszych
– monitoring
– zdrowa żywność
– nowoczesny plac zabaw
– wykwalifikowana kadra
– oferujemy dużo więcej niż dostępne placówki

Plan dnia

6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.

8.30 – 9.00 Śniadanie.

9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.

11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.

11.30 – 12.00 Obiad, danie I

12.00 – 13:45 Drzemka

13.45 – 14:15 Obiad, danie II

14:30 – 15:00 podwieczorek

15:00 – 17:00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.

Jadłospis

23.06.2025 - 27.06.2025

 

Poniedziałek

ŚNIADANIE:

MLEKO Z PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI(1,3,7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, SER ŻÓŁTY (7), PAPRYKA,  KAKAO;

OBIAD:

ZUPA PEJZANKOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (3,9), RYŻ Z JABŁKAMI I ŚMIETANĄ (7), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

BANAN;

Wtorek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALY, BUŁKA WROCŁAWSKA; MASŁO 82%,  DŻEM BRZOSKWINIOWY NISKOSŁODZONY, HERBATA CZARNA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

BARSZCZ CZERWONY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM ZABIELANY (7,9), KOTLET MIELONY Z MIĘSA WIEPRZOWEGO (1,3,7) , ZIEMNIAKI , MIZERIA Z JOGURTEM (7), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

KISIEL CYTRYNOWY;

Środa

ŚNIADANIE:

JOGURT OWOCOWY, PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), MASŁO 82% (7), SZYNKA WIEJSKA  (3,7,9), POMIDOR, HERBATA OWOCOWA;

OBIAD:

KRUPNIK JĘCZMIENNY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (1,9), NALEŚNIKI Z SEREM, KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

JABŁKO;

Czwartek

ŚNIADANIE:

ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM MUSZELKI (1,3,7), PASTA MIĘSNO - WARZYWNA (1,3,) OGÓREK KISZONY (10), HERBATA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (1,3,7,9), KOTLET Z PIERSI KURCZAKA W PANIERCE (1,3,7), ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM KOPERKOWYM , KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

PLACEK DROŻDŻOWY;

 

Piątek

ŚNIADANIE:

KASZA MANNA (1), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7), PASTA Z SERA BIAŁEGO ZE SZCZYPIORKIEM, KAWA INKA;

OBIAD:

ZUPA SZPINAKOWA Z JAJKIEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (3), RYBA Z PIECA (1,3,7), ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z MARCHWI ZE SŁONECZNIKIEM I JOGURTEM (7), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

BATON ZBOŻOWY;

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020

Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach

Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00

Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN

Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN

Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16

Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego