Puchatki

grupa 4-latków
 

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.20 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)
Nauka tańca (wtorek)
Taekwondo (środa)
Rytmika (czwartek)
Przedszkole i Piłka (piątek)

11.20 – 11.35 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.

11.35 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis

05.12.2022 - 09.12.2022
Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7) schab krotoszyński, kakao(7) pomidor

obiad

barszcz czerwony(7) makaron z truskawkami(1,3,7) woda

podwieczorek

mandarynka

Wtorek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7) pasztet(3,7) sałatka owocowa, zupa mleczna kulki czekoladowe bez cukru, lemoniada na ciepło

obiad

Rosół z lanymi kluskami(3,7) medaliony z piersi kurczaka z serem(3,7) marchew, por, jabłko(7) woda

podwieczorek

kiwi

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7) jajecznica szynka(3) sałatka grecka z Pesto z rukoli z orzechami(7) herbata owocowa, zupa mleczna płatki ryżowe(1,7) 

obiad

zupa marchewkowa z kaszą jaglaną(1,7) naleśniki z serem i marmoladą(1,3,7) i borówkami, woda

podwieczorek

kapuśniaki

Czwartek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7) polędwica wiśnia, ogórek zielony, zupa mleczna makaron(1,3,7)

Obiad

Zupa porowa z grzankami(1,7) kasza pęczak(1) gulasz z warzywami, kapusta kiszona

 Podwieczorek

Jogurt(7)

Piątek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7) twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(7) nutella bez oleju palmowego, ogórek kiszony

Obiad

Zupa wielowarzywna, ziemniaki, ryba pieczona(4) warzywa na Parzew z masłem, woda

Podwieczorek

Galaretka owocowa

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej na Grudzień w grupie Puchatki

Tematy kompleksowe:

  1. Co to jest rodzina?
  2. Robimy prezenty dla innych
  3. Boże Narodzenie
  4. Jeszcze krok i nowy rok!

  

Cele ogólne

Obszar fizyczny:

–  wdrażanie do udziału w zabawach integracyjnych, ruchowych i muzycznych

–  kształtowanie sprawności ciała i koordynacji ruchowej

–  rozwijanie umiejętności samoobsługowych

–  wdrażanie do bezpiecznego i poprawnego wykonywania ćwiczeń gimnastycznych

–  rozwijanie sprawności manualnej

 

Obszar emocjonalny:

– kształtowanie więzi uczuciowej z rodziną

– kształtowanie umiejętności rozpoznawania emocji i uczuć własnych i innych ludzi

– odczuwanie radości ze wspólnej zabawy

–  wdrażanie do rozumienia i szanowania potrzeb i uczuć innych

–  przełamywanie lęków związanych z wystąpieniem przed publicznością

–  rozwijanie empatii i dobroci poprzez działania dla innych

 

Obszar społeczny:

–  poznawanie siebie jako członka wspólnoty rodzinnej

–  kształtowanie szacunku do rodziny oraz osób starszych

–  budowanie pozytywnych relacji w grupie

–  rozwijanie umiejętności stosowania zwrotów grzecznościowych wobec kolegów/koleżanek i dorosłych w różnych sytuacjach

–  kształtowanie umiejętności dbania o porządek

 

Obszar poznawczy:

  rozwijanie spostrzegawczości i pamięci wzrokowej

–  rozwijanie percepcji słuchowej

–  rozwijanie mowy

–  kształtowanie umiejętności matematycznych

–  rozwijanie naturalnej kreatywności dziecka w różnych formach aktywności

–  rozwijanie mowy i myślenia

–  rozwijanie umiejętności wokalnych

–  rozwijanie pamięci słuchowej

–  poznawanie zwyczajów świątecznych

–  rozwijanie poczucia rytmu i umiejętności wokalnych

–  poznawanie tradycji i symboli świątecznych

–  utrwalenie nazw miesięcy

 

Nasze teksty

Wierszyki:

 

“Dom” – Zofia Beszczyńska

 

Dom otwiera swoje cztery ściany

dla babci, dziadka, tatusia i mamy,

dla nas wszystkich, dla gości, dla kota i psa…

A mama wszystkim rozdaje uśmiechy

jak pachnące jabłka, jak słodkie orzechy,

jak rano kubek mleka.

Dom zamyka swoje cztery ściany,

kiedy w pośpiechu rano wybiegamy:

dorośli do pracy, my, dzieci, do szkoły.

Żeby, gdy wreszcie do domu wracamy,

znowu nas witały jego cztery ściany,

kanarek w klatce i lampa nad stołem…

I gdy przez okno zagląda już wieczór,

u nas wciąż jeszcze kwitnące w powietrzu

– kołyszą się uśmiechy

 

Piosenki:

       

“Mikołaj” – Elżbieta Jancewicz

 

  1. Siwa broda i spodnie na szelkach,

ciepłe buty i czapka czerwona.

Już zaczyna pakować prezenty

i za chwilę przyjedzie tu do nas.

 

Ref.: Czy wy wiecie, czy wiecie,

jest jedyny na świecie.

To nasz stary znajomy Mikołaj.

 

  1. Nie zapomni o mamie i tacie,

zawsze miły jest i uśmiechnięty.

Wszystkim dzieciom i dużym, i małym

zawsze lubi rozdawać prezenty.

 

„Nie płacz Jezu”

 

  1. Malusieńki Jezus

w twardym żłobku spał,

głodny i zmarznięty

przez sen cicho łkał.

 

Ref. Nie płacz, Jezu,

my ci zaśpiewamy,

Nie płacz, Jezu

pięknie Ci zagramy.

 

  1. Jezus się obudził

bo usłyszał śpiew,

gdy zobaczył dzieci

to uśmiechnął się.