MALEŃsTWA

młodsza grupa żłobkowa

Dlaczego warto? Co nas wyróżnia?

– indywidualne podejście
– nowoczesny budynek z wyposażeniem dostosowanym do potrzeb najmłodszych
– monitoring
– zdrowa żywność
– nowoczesny plac zabaw
– wykwalifikowana kadra
– oferujemy dużo więcej niż dostępne placówki

Plan dnia

6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.

8.30 – 9.00 Śniadanie.

9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.

11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.

11.30 – 12.00 Obiad, danie I

12.00 – 13:45 Drzemka

13.45 – 14:15 Obiad, danie II

14:15 – 15:30  Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.

15:30 – 16:00  Podwieczorek

16:00 – 18:00  C.d. zabaw dowolnych

Jadłospis

22.07.2024 - 26.07.2024

 

Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)zupa mleczna makaron(1,3,7)Ser żółty(7)kiełbasa szynkowa, mix warzyw, papryka, pomidor, ogórek zielony, kiełki, herbata owocowa

obiad

zupa krupnik(1)ziemniaki, udko pieczone, kapusta pekińska z dodatkiem kopru, marchewki, ogórka oraz majonezu(7),woda

podwieczorek

nektarynka

Wtorek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)jajko na twardo z sosem tatarskim na bazie ogórka kiszonego i kopru(3,7)szynka Pyzdry, pomidor, zupa mleczna kasza kukurydziana(1,7)herbata miętowa

obiad

zupa rosół z makaronem(1,3)ziemniaki, ryba smażona w mące kukurydzianej(1,3)mizeria z jogurtem(7), woda

podwieczorek

chałka z masłem

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)kiełbaski frankfurterki, pasta mięsno warzywna, kawa zbożowa(7)sałatka owocowa, herbata czarna z cytryną

obiad

zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem(3,7)makaron z serem(1,3,7), woda

podwieczorek

jabłko

Czwartek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)zupa mleczna płatki owsiane z żurawiną(1,7)polędwica sopocka, powidła śliwkowe, papryka, lemoniada z cytryną  

Obiad

Zupa kalafiorowa(7)kluski leniwe z serem(1,3,7)okraszone bułką tarta i masłem(1,7)sałata lodowa z sosem vinegret, woda

 Podwieczorek

baton zbożowy

Piątek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)pasta jajeczna z serem żółtym i szczypiorkiem(3,7)szynka śnieżna, kakao(7)mix warzyw, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, kiełki, herbata czarna

Obiad

Zupa wielowarzywna(7)pieczeń rzymska w sosie własnym(1,3,7)pomidor ze szczypiorkiem polany oliwą, woda

Podwieczorek

arbuz

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020

Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach

Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00

Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN

Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN

Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16

Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego