MALEŃsTWA
młodsza grupa żłobkowaPlan dnia
6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.
8.30 – 9.00 Śniadanie.
9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.
11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.
11.30 – 12.00 Obiad, danie I
12.00 – 13:45 Drzemka
13.45 – 14:15 Obiad, danie II
14:30 – 15:00 podwieczorek
15:00 – 17:00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.
Jadłospis
13.01.2025 - 17.01.2025
Poniedziałek
13.01.2025
ŚNIADANIE:
ZUPA MLECZNA: KASZA JAGLANA (1), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), SZYNKA DROBIOWA (1,3,7,9), OGÓREK ŚWIEŻY, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
ZUPA CEBULOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (9), SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM WIEPRZOWYM (1,3,7,9), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
JABŁKO;
Wtorek
14.01.2025 WTOREK
ŚNIADANIE:
PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), DŻEM WIŚNIOWY , KAKAO (7);
OBIAD:
POMIDOROWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z RYŻEM (7,9), KOTLET Z PIERSI KURCZAKA W SEZAMIE (1,3,7,11), ZIEMNIAKI, MIZERIA ZE SZCZYPIORKIEM (7), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
MUS OWOCOWY;
Środa
ŚRODA 15.01.2025
ŚNIADANIE:
KASZA MANNA (1), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PASTA Z TWAROGU, GROSZKU ZIELONEGO I NATKI (7), HERBATA Z CYTRYNĄ;
OBIAD:
BROKUŁOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z ZIEMNIAKAMI (7,9), PIEROGI Z MIĘSEM I OKRASĄ (1,3,7,9), SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO , MARCHWI I NATKI PIETRUSZKI Z CEBULĄ (9,10), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
BATON ZBOŻOWY;
Czwartek
16.01.2024 czwartek
ŚNIADANIE:
ZUPA MLECZNA, PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PARÓWKI Z SZYNKI (1,3,7,9), PAPRYKA, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
ZUPA MEKSYKAŃSKA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z DODATKIEM MIĘSA WIEPRZOWEGO I FASOLI CZERWONEJ (9,10), KASZA GRYCZANA, SOS; SURÓWKA Z MARCHWI Z CHRZANEM (3,7,9,10), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
CEBULARZ;
Piątek
17.01.2024 piątek
ŚNIADANIE:
KLUSKI LANE (1,3,7), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), SER ŻÓŁTY (7), POMIDOR, HERBATA Z CYTRYNĄ;
OBIAD:
ZUPA RYBNA NA WYWARZE WARZYWNYM (9,10), MAKARON Z TRUSKAWKAMI (1,3,7), KOMPOT;
BANAN;
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020
Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach |
Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00
Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN
Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN
Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16
Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego