MALEŃsTWA

młodsza grupa żłobkowa

Dlaczego warto? Co nas wyróżnia?

– indywidualne podejście
– nowoczesny budynek z wyposażeniem dostosowanym do potrzeb najmłodszych
– monitoring
– zdrowa żywność
– nowoczesny plac zabaw
– wykwalifikowana kadra
– oferujemy dużo więcej niż dostępne placówki

Plan dnia

6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.

8.30 – 9.00 Śniadanie.

9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.

11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.

11.30 – 12.00 Obiad, danie I

12.00 – 13:45 Drzemka

13.45 – 14:15 Obiad, danie II

14:30 – 15:00 podwieczorek

15:00 – 17:00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.

Jadłospis

07.07.2025 - 11.07.2025

 

Poniedziałek

ŚNIADANIE:

PŁATKI RYŻOWE Z MLEKIEM, PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, POWIDŁA ŚLIWKOWE,  HERBATA CZARNA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

ZUPA ZIEMNIACZANA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z CEBULKĄ SMAŻONĄ I NATKĄ PIETRUSZKI (9), SOS MIĘSNO - WARZYWNY   (1,3,7,9), KASZA GRYCZANA, KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

JOGURT;

Wtorek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7),  SZYNKA, OGÓREK ŚWIEŻY, KAKAO (7);

OBIAD:

ZUPA Z SOCZEWICĄ NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (9), KOTLET POŻARSKI Z MIĘSA INDYCZEGO  (1,3,7,9) , ZIEMNIAKI MŁODE Z KOPERKIEM, SAŁATKA Z POMIDORÓW ZE SZCZYPIORKIEM; KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

ARBUZ;

Środa

ŚNIADANIE:

SEREK WANILIOWY (7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), PASTA MIĘSNO - WARZYWNA (3,7,9), HERBATA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

ZUPA GULASZOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z PAPRYKĄ ŚWIEŻĄ (7,9), MAKARON Z TRUSKAWKAMI I ŚMIETANĄ (1,3,7), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

CEBULARZ;

Czwartek

ŚNIADANIE:

KLUSKI LANE NA MLEKU (1,3,7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7), SER ŻÓŁTY, POMIDOR, HERBATA MIĘTOWA;

OBIAD:

KRUPNIK NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z RYŻEM (9), BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z KOPERKIEM (1,3,7,9), ZIEMNIAKI MŁODE, KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

KISIEL CYTRYNOWY;

 

Piątek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7), PASTA RYBNA Z WARZYWAMI (3,4,10), KAWA INKA (1,7);

OBIAD:

ZUPA KALAFIOROWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z MAKARONEM (1,3,7), KOTLET JAJECZNY (1,3,7,9), ZIEMNIAKI MŁODE Z KOPERKIEM, SAŁATA Z RZODKIEWKĄ I JOGURTEM (7), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

JABŁKO;

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020

Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach

Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00

Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN

Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN

Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16

Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego