MALEŃsTWA
młodsza grupa żłobkowa
Plan dnia
6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.
8.30 – 9.00 Śniadanie.
9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.
11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.
11.30 – 12.00 Obiad, danie I
12.00 – 13:45 Drzemka
13.45 – 14:15 Obiad, danie II
14:30 – 15:00 podwieczorek
15:00 – 17:00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.
Jadłospis
03.11.2025 - 07.11.2025
Poniedziałek
ŚNIADANIE:
KASZA JAGLANA Z MLEKIEM (1,7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), MASŁO 82% (7), DŻEM BRZOSKWINIOWY NISKOSŁODZONY, OGONÓWKA WĘDZONA (9,10), POMIDOR, OGÓREK ŚWIEŻY, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
ZUPA ZIEMNIACZANA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (9), ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM WIEPRZOWYM (1,3,9), KOMPOT OWOCOWY;
PODWIECZOREK:
BANAN;
Wtorek
ŚNIADANIE:
PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7), SER ŻÓŁTY (7), SZYNKA DROBIOWA (9), PAPRYKA, SAŁATA, KAWA INKA (1,7);
OBIAD:
BARSZCZ CZERWONY (7,9), SCHAB DUSZONY W SOSIE PIETRUSZKOWYM (1,7,9), RYŻ PARABOLICZNY (1), SURÓWKA: POR, MARCHEW, JABŁKO (1,3,7,9), KOMPOT OWOCOWY;
PODWIECZOREK:
MUS OWOCOWY;
Środa
ŚNIADANIE:
PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), MASŁO 82%, JOGURT OWOCOWY (7), KORNETKI (9,10), OGÓREK KISZONY, RZODKIEWKA, HERBATA CZARNA Z CYTRYNĄ;
OBIAD:
ZUPA MEKSYKAŃSKA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (9,10), KLUSKI ŚLĄSKIE Z OKRASĄ (1,3,7), BURACZKI Z PAPRYKĄ, KOMPOT OWOCOWY;
PODWIECZOREK:
GALARETKA TRUSKAWKOWA;
Czwartek
ŚNIADANIE:
KASZA GRYCZANA NA MLEKU (7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, PASTA TWAROGOWA Z GROSZKIEM I MIĘTĄ (7), PAPRYKA, OGÓREK ŚWIEŻY, KAKAO (7);
OBIAD:
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (7,9); FILET Z PIERSI POD PIERZYNKĄ WARZYWNĄ (1,3,7,9), ZIEMNIAKI Z WODY, SURÓWKA: KAPUSTA PEKIŃSKA, POMIDOR, OGÓREK, KOMPOT OWOCOWY;
PODWIECZOREK:
CHAŁKA;
Piątek
ŚNIADANIE:
PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, SER TOPIONY (7), JAJECZNICA, SZCZYPIOR, PAPRYKA, KAKAO;
OBIAD:
ZUPA ZACIERKOWA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (1,3,7,9), RYBA PIECZONA (1,3,4,7,9), ZIEMNIAKI Z WODY, SURÓWKA: MARCHEW Z CHRZANEM, ŚMIETANA (7,9,10), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
JABŁKO;
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020
| Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach |
Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00
Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN
Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN
Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16
Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego