MALEŃsTWA

młodsza grupa żłobkowa

Dlaczego warto? Co nas wyróżnia?

– indywidualne podejście
– nowoczesny budynek z wyposażeniem dostosowanym do potrzeb najmłodszych
– monitoring
– zdrowa żywność
– nowoczesny plac zabaw
– wykwalifikowana kadra
– oferujemy dużo więcej niż dostępne placówki

Plan dnia

6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.

8.30 – 9.00 Śniadanie.

9.00 – 9.15 Nauka podstawowych czynności samoobsługowych w toalecie i łazience, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.

11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.

11.30 – 12.00 Obiad, danie I

12.00 – 13:45 Drzemka

13.45 – 14:15 Obiad, danie II

14:30 – 15:00 podwieczorek

15:00 – 17:00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.

Jadłospis

03.11.2025 - 07.11.2025

 

Poniedziałek

ŚNIADANIE:

KASZA JAGLANA Z MLEKIEM (1,7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), MASŁO 82% (7), DŻEM BRZOSKWINIOWY NISKOSŁODZONY, OGONÓWKA WĘDZONA (9,10),  POMIDOR, OGÓREK ŚWIEŻY, HERBATA OWOCOWA;

OBIAD:

ZUPA ZIEMNIACZANA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (9), ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM WIEPRZOWYM (1,3,9),  KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

BANAN;

Wtorek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82% (7), SER ŻÓŁTY (7), SZYNKA DROBIOWA (9), PAPRYKA, SAŁATA, KAWA INKA (1,7);

OBIAD:

BARSZCZ CZERWONY (7,9), SCHAB DUSZONY W SOSIE PIETRUSZKOWYM  (1,7,9), RYŻ PARABOLICZNY (1), SURÓWKA: POR, MARCHEW, JABŁKO (1,3,7,9), KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

MUS OWOCOWY;

Środa

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7), MASŁO 82%, JOGURT OWOCOWY  (7), KORNETKI (9,10), OGÓREK KISZONY, RZODKIEWKA, HERBATA CZARNA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

ZUPA MEKSYKAŃSKA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (9,10), KLUSKI ŚLĄSKIE Z OKRASĄ (1,3,7), BURACZKI Z PAPRYKĄ, KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

GALARETKA TRUSKAWKOWA;

Czwartek

ŚNIADANIE:

KASZA GRYCZANA NA MLEKU  (7), PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, PASTA TWAROGOWA Z GROSZKIEM I MIĘTĄ (7), PAPRYKA, OGÓREK ŚWIEŻY, KAKAO (7);

OBIAD:

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (7,9); FILET Z PIERSI POD PIERZYNKĄ WARZYWNĄ (1,3,7,9), ZIEMNIAKI Z WODY, SURÓWKA: KAPUSTA PEKIŃSKA, POMIDOR, OGÓREK,  KOMPOT OWOCOWY;

PODWIECZOREK:

CHAŁKA;

Piątek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO: CHLEB RAZOWY, CHLEB ŻYTNI, CHLEB REGIONALNY, BUŁKA WROCŁAWSKA (1,3,7); MASŁO 82%, SER TOPIONY (7), JAJECZNICA, SZCZYPIOR, PAPRYKA, KAKAO;

OBIAD:

ZUPA ZACIERKOWA NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (1,3,7,9), RYBA PIECZONA (1,3,4,7,9), ZIEMNIAKI Z WODY, SURÓWKA: MARCHEW Z CHRZANEM, ŚMIETANA (7,9,10),  KOMPOT;

PODWIECZOREK:

JABŁKO;

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Regionalnego Programu Operacyjnego województwa lubelskiego na lata 2014 – 2020

Tytuł projektu: Zwiększenie dostępności miejsc opieki nad dziećmi w wieku do lat trzech w Niepublicznym Przedszkolu i Żłobku “Chatka Puchatka” w Puławach

Numer projektu: RPLU.09.04.00-06-0028/16-00

Całkowita wartość projektu: 396.600,30 PLN

Kwota dofinansowania z RPLU: 376.770,28 PLN

Nazwa Beneficjenta: M’nK Sp. z o.o. 24-100 Puławy, ul. Kwiatowa 16

Numer i nazwa Osi priorytetowej: 9 Rynek pracy; Działanie 9.4 Godzenie życia zawodowego i prywatnego