Króliczki
starsza grupa żłobkowaPlan dnia
6.00 – 8.15 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.15 – 8.30 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe.
8.30 – 9.00 Śniadanie.
9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.15 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące. Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą. Zabawy ruchowe i twórcze.
11.15 – 11.30 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience.
11.30 – 12.00 Obiad, danie I
12.00 – 13:45 Drzemka
13.45 – 14:15 Obiad, danie II
14:30– 15:00 – podwieczorek
15:00 – 17:00 – Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, Zabawy inspirowane przez dzieci.
Jadłospis
13.01.2025 - 17.01.2025
Poniedziałek
13.01.2025
ŚNIADANIE:
ZUPA MLECZNA: KASZA JAGLANA (1), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), SZYNKA DROBIOWA (1,3,7,9), OGÓREK ŚWIEŻY, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
ZUPA CEBULOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (9), SPAGHETTI BOLOGNESE Z MIĘSEM WIEPRZOWYM (1,3,7,9), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
JABŁKO;
Wtorek
14.01.2025 WTOREK
ŚNIADANIE:
PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), DŻEM WIŚNIOWY , KAKAO (7);
OBIAD:
POMIDOROWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z RYŻEM (7,9), KOTLET Z PIERSI KURCZAKA W SEZAMIE (1,3,7,11), ZIEMNIAKI, MIZERIA ZE SZCZYPIORKIEM (7), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
MUS OWOCOWY;
Środa
ŚRODA 15.01.2025
ŚNIADANIE:
KASZA MANNA (1), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PASTA Z TWAROGU, GROSZKU ZIELONEGO I NATKI (7), HERBATA Z CYTRYNĄ;
OBIAD:
BROKUŁOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z ZIEMNIAKAMI (7,9), PIEROGI Z MIĘSEM I OKRASĄ (1,3,7,9), SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO , MARCHWI I NATKI PIETRUSZKI Z CEBULĄ (9,10), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
BATON ZBOŻOWY;
Czwartek
16.01.2024 czwartek
ŚNIADANIE:
ZUPA MLECZNA, PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PARÓWKI Z SZYNKI (1,3,7,9), PAPRYKA, HERBATA OWOCOWA;
OBIAD:
ZUPA MEKSYKAŃSKA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z DODATKIEM MIĘSA WIEPRZOWEGO I FASOLI CZERWONEJ (9,10), KASZA GRYCZANA, SOS; SURÓWKA Z MARCHWI Z CHRZANEM (3,7,9,10), KOMPOT;
PODWIECZOREK:
CEBULARZ;
Piątek
17.01.2024 piątek
ŚNIADANIE:
KLUSKI LANE (1,3,7), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), SER ŻÓŁTY (7), POMIDOR, HERBATA Z CYTRYNĄ;
OBIAD:
ZUPA RYBNA NA WYWARZE WARZYWNYM (9,10), MAKARON Z TRUSKAWKAMI (1,3,7), KOMPOT;
BANAN;
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Program nauczania
Tematy kompleksowe:
1. Przyjaciele z różnych stron
2. Kim będę, kiedy dorosnę
3. Kolory lata
4. Czekamy na wakacje
Przewidywane osiągnięcia dziecka:
– poznaje i nazywa przedstawicieli niektórych zawodów, utożsamia się z ich pracą
– dostrzega zmiany zachodzące w przyrodzie związane z latem
– nazywa kolory podstawowe, klasyfikuje wg dwóch cech
– bierze czynny udział w uroczystościach przedszkolnych
– posługuje się dłonią i narzędziami malarskimi w sposób umożliwiający śmiałość ekspresji, rozmach i płynność ruchów
– wskazuje 4 elementy różniące dwa obrazki
– poznaje znaczenie pojęcia liczby trzy w aspekcie kardynalnym i porządkowym
– uczestniczy w zabawach muzyczno – ruchowych i ćwiczeniach gimnastycznych,
– ubiera się zgodnie z porą roku, dobiera ubrania adekwatnie do pogody
– stosuje się do zasad bezpieczeństwa podczas pobytu na świeżym powietrzu, spacerach, wycieczkach
Nasze teksty
Właśnie po to jest rodzina
piosenka
sł. Ewa Stadtmiiller, muz. Urszula Borkowska
1.Lubię kiedy rano w kuchni
Pachnie kawą i herbatą
Kiedy mama się uśmiecha
I żartuje sobie z tatą.
Ref. Właśnie po to jest rodzina:
Mama, tata, siostra, brat,
By się raźniej, by się raźniej,
Wędrowało przez ten świat.
2. Lubię z tatą chodzić w górach
Droga kusi mnie nieznana
A szczególnie, gdy wygodnie
Jadę sobie „na barana”.
Ref. Właśnie po to jest rodzina…
Płynie rzeczka
wiersz
M. Barańska
Płynie, płynie sobie rzeczka
Idą misie do łóżeczka.
Pierwszy miś zaśnie dziś,
Drugi miś zaśnie dziś,
Trzeci miś zaśnie dziś
Czwarty miś zaśnie dziś.
No, a piąty? Ten posłucha,
Co wyszepczę mu do ucha…
Serduszko
wiersz
B. Forma
Duże, czerwone Serduszko
Gorąco świecące słoneczko.
Od dziecka twego ukochanego
To prezent dla ciebie mateczko.
Olbrzymie bukiety kwiatów
Niosą dziś wszystkie dzieci.
Wietrzyk nucący piosenkę dla mamy
Po niebie przed siebie w dal leci.