Tygryski

grupa 3-latków

 

Praca zdalna – 14-17.04

Praca zdalna – 06-10.04

Praca zdalna – 30.03-03.04

Praca zdalna

Czy to wiosna?

Zabawa dydaktyczna

Film edukacyjny

Piosenki, linki

Karta pracy

Wiosenne kwiaty

Papierowy kwiatek

Eksperyment z wodą

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 10.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego , oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

10.45 – 11.30 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze,

11.30 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.30 – 14.30 Leżakowanie. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

 

Jadłospis

18.01.2021 - 22.01.2021
Poniedziałek

Śniadanie

chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)bagietka(1) masło(7) pasta rybna z twarożkiem papryką i szczypiorkiem(4,7) zupa mleczna płatki jęczmienne(1,7) herbata cytrynowa

obiad

zupa ogórkowa(7) makaron z musem truskawkowym(1,7) woda

podwieczorek

cebularz

Wtorek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7) pasta warzywna z fasoli, marchewki, cebuli, bakłażana, kakao(7)

obiad

zupa pomidorowa z lanymi kluskami(1,3,7) ziemniaki, mielony(1,3,7) kapusta pekińska z papryką, kukurydzą i sosem koperkowym, woda

podwieczorek

ciasto brzoskwiniowo jabłkowe(1,3,7) wyrób własny

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1) masło(7) polędwica, pomidor, zupa mleczna kasza manna(1,7) herbata owocowa

obiad

zupa jarzynowa z kaszą jaglaną(1,7) ziemniaki, medaliony z serem żółtym(1,3,7)

podwieczorek

serek homogenizowany(7)

Czwartek

śniadanie

chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7) szynka, ogórek kiszony, kawa inka(7)

obiad                                                                            

zupa barszcz biały z jajkiem(3,7) kluski śląskie(1,3)

podwieczorek

banan

Piątek

śniadanie

chleb razowy(1) bagietka(1)chleb mazowiecki(1) masło(7) ser żółty(7) mus owocowy z brzoskwinią, gruszką i jabłkiem, zupa mleczna makaron(1,3,7) herbata owocowa

obiad

zupa koperkowa(7) ryż z warzywami z sosem sojowym(1,6) ryba smażona

podwieczorek

budyń waniliowy z cynamonem i suszonymi owocami(7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy wychowawczo – dydaktycznej na miesiąc styczenń dla 4 – latków

 

 

Cele ogólne

Obszar fizyczny:

– wdrażanie do udziału w zabawach integracyjnych, ruchowych i muzycznych

– wdrażanie do bezpiecznego i poprawnego wykonywania ćwiczeń gimnastycznych

– rozwijanie sprawności manualnej

– rozwijanie umiejętności samoobsługowych

– kształtowanie nawyku prawidłowej postawy ciała

 

Obszar emocjonalny:

– kształtowanie umiejętności rozpoznawania, nazywania oraz rozumienia emocji i uczuć własnych i innych ludzi

– rozwijanie umiejętności odczuwania radości ze wspólnej zabawy

– rozwijanie umiejętności radzenia sobie z porażką

– kształtowanie umiejętności pokonywania trudności

– kształtowanie umiejętności podejmowania działań na rzecz ochrony przyrody

 

Obszar społeczny:

– budowanie pozytywnych relacji w grupie

– rozwijanie umiejętności stosowania zwrotów grzecznościowych wobec kolegów/koleżanek i dorosłych w różnych sytuacjach

– kształtowanie umiejętności bezpiecznego i właściwego zachowania się podczas zabaw

– rozwijanie umiejętności tworzenia zasad zabawy w grupie

– kształtowanie postaw prospołecznych

– wdrażanie do okazywania szacunku i miłości babci i dziadkowi

– kształtowanie nawyku utrzymywania czystości i porządku w najbliższym otoczeniu

 

Obszar poznawczy:

– wdrażanie do uważnego słuchania

– rozwijanie naturalnej kreatywności dziecka w różnych formach aktywności

– rozbudzanie ciekawości oraz aktywności poznawczej

– rozwijanie mowy i myślenia

– rozwijanie percepcji wzrokowej

– rozwijanie spostrzegawczości i pamięci wzrokowej

– rozwijanie umiejętności matematycznych (przeliczanie, kategoryzowanie)

– kształtowanie umiejętności orientacji w schemacie swojego ciała

– rozwijanie umiejętności tanecznych i wokalnych

– kształtowanie myślenia matematycznego

– rozwijanie zainteresowania światem przyrody

– rozwijanie umiejętności logicznego myślenia

 

 

 

 

Wiersze:

 

“Kto to?” – Hanna Ożogowska

“Rozmowa” – Grażyna Koba

“Zima” – Małgorzata Strzałkowska

 

Piosenki:

“Zima zła” – Grażyna Kilbach

“Zima czarodziejka” – Renata Szczypior

“Bałwanek” – Barbara Tartanus

“Dobrze dziadków mieć” – Grażyna Orlińska

Nasze teksty

  1. Wiersze:“Dom” – Zofia Beszczyńska“Rodzina” – Krzysztof Sąsiadek 

    Piosenki:

    “Rodzinny portrecik” – Grażyna Kilbach

    “Mikołaj” – Elżbieta Jancewicz

    “Pomogę mamusi” – Hanna Ożogowska