Tygryski

grupa 3-latków

 

Praca zdalna – 14-17.04

Praca zdalna – 06-10.04

Praca zdalna – 30.03-03.04

Praca zdalna

Czy to wiosna?

Zabawa dydaktyczna

Film edukacyjny

Piosenki, linki

Karta pracy

Wiosenne kwiaty

Papierowy kwiatek

Eksperyment z wodą

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 10.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego , oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

10.45 – 11.30 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze,

11.30 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.30 – 14.30 Leżakowanie. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

 

Jadłospis

19.10.2020 - 23.10.2020
Poniedziałek

Śniadanie

chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)bagietka(1)masło(7) pieczeń z indyka, papryka, kawa inka(7)

obiad

zupa kalafiorowa(7) spaghetti w sosie pomidorowym(1) woda

podwieczorek

mus brzoskwiniowy- wyrób własny

Wtorek

śniadanie

chleb mazowiecki(1)bułka pszenna (1)chleb razowy(1) masło(7) pasta z tuńczyka z twarożkiem awokado i szczypiorkiem(4,7) ogórek kiszony zupa mleczna płatki owsiane(1,7) herbata owocowa

obiad

zupa barszcz ukraiński(7) ziemniaki, karczek duszony w sosie własnym z warzywami, kapusta, biała marchew, pesto

podwieczorek

banan

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1) masło(7) szynka, sałata, kakao(7)

obiad

zupa ogórkowa(7) ryż(1) gyros, sos czosnkowy(7) marchew, por, jabłko(7) woda

podwieczorek

ciasto jogurtowe wyrób własny

Czwartek

śniadanie

chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7) schab wędzony, rzodkiewka, pomidor, zupa mleczna zacierki(1,7) herbata miętowa

obiad                                                                            

zupa brokułowa(7) kopytka(1,3) polane bułką tartą(1,7) kapusta czerwona

podwieczorek

drożdżówka(1,3)

Piątek

śniadanie

chleb razowy(1) bagietka(1)chleb mazowiecki(1) masło(7) pasta jajeczna ze szczypiorkiem, natką, papryką(3) kiełki, kawa inka(7)

obiad

zupa pomidorowa z makaronem(1,7) ziemniaki, ryba smażona(4)miruna, buraczki z cebulą

podwieczorek

shake owocowy wyrób własny(7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy wychowawczo-dydaktycznej na październik dla 3-latków

Cele ogólne

Obszar fizyczny:

wdrażanie do uczestnictwa w zabawach integracyjnych, ruchowych i muzycznych

wdrażanie do bezpiecznego i poprawnego wykonywania ćwiczeń gimnastycznych

rozwijanie dużej i małej motoryki

rozwijanie sprawności fizycznej, precyzji ruchów w toku zabaw i ćwiczeń ruchowych

doskonalenie umiejętności dbania o higienę

wdrażanie do przestrzegania zasad zdrowego żywienia

budowanie wzorca zdrowego stylu życia opartego na przestrzeganiu różnych zasad

rozwijanie motoryki małej podczas zadań manualnych i graficznych

Obszar emocjonalny:

kształtowanie umiejętności wyrażania własnych emocji w społecznie akceptowany sposób

wdrażanie do panowania nad własnymi emocjami

rozwijanie umiejętności pozytywnego postrzegania rzeczy i zjawisk

kształtowanie umiejętności dostrzegania i nazywania stanów emocjonalnych i uczuć u siebie i innych osób

odczuwanie radości ze wspólnej zabawy

 

Obszar społeczny:

 

wdrażanie do kształtowania umiejętności współdziałania w zespole

wdrażanie do respektowania norm społecznych

budowanie świadomości przynależności do grupy przedszkolnej

kształtowanie postaw prospołecznych, czerpanie radości ze wspólnego działania i zabawy

uświadomienie znaczenia kultury w życiu codziennym, stosowanie form grzecznościowych

kształtowanie właściwego zachowania podczas wycieczek do parku, lasu

rozwijanie umiejętności przestrzegania zasad bezpiecznej zabawy

współdziałanie z grupą podczas różnych zabaw

okazywanie uwagi i szacunku innym dzieciom

Obszar poznawczy:

wdrażanie do uważnego słuchania

kształtowanie umiejętności dostrzegania piękna przyrody

kształtowanie umiejętności klasyfikowania obiektów ze względu na podaną cechę

rozwijanie poczucia rytmu

rozwijanie mowy i myślenia

rozwijanie umiejętności klasyfikowania ze względu na określone cechy

rozwijanie umiejętności liczenia

rozwijanie umiejętności określania kierunków i ułożenia przedmiotów w przestrzeni

rozbudzanie potrzeby kontaktu z przyrodą

doskonalenie umiejętności grupowania obiektów ze względu na wspólne cechy

usprawnianie umiejętności przyczynowo-skutkowych

rozwijanie umiejętności porównywania przedmiotów

wdrażanie do rozumienia następstwa czasu i zdobywanie orientacji w czasie

odtwarzanie prostych sekwencji przedmiotowych i czynnościowych

rozwijanie umiejętności klasyfikowania przedmiotów ze względu na ich przeznaczenie

przeliczanie elementów w dostępnym dla siebie zakresie

Nasze teksty

Wiersze:

„Jesień” Bożena Forma

„Kto powie?” – Maria Czerkawska

„Pogodna jesień” – Laura Łącz

„Dzień i noc” – Małgorzata Strzałkowska

 

Piosenki:

„Modna jesień” – Renata Szczypior

„Deszczowy dzień” – Renata Szczypior