Tygryski
grupa 3-latkówPlan dnia
8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli
6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.
8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.
9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 10.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego , oraz zajęcia dodatkowe:
Poniedziałek – język angielski;
Wtorek – rytmika;
Środa – język angielski;
Piątek – tańce;
10.45 – 11.30 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze,
11.30 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.
11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.
12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.
12.30 – 14.00 Leżakowanie. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.
14.10– 14:30 Podwieczorek.
14.30 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.
15.30 – 17.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali.
Jadłospis
21.10.2024 -25.10.2024
Poniedziałek
21.10.2024 poniedziałek
Śniadanie
Chleb razowy(1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1)masło(7) schab biały, miód ,zupa mleczna granola porzeczkowa (1,7) ,mix warzyw
obiad
zupa rosół (1,3) klops w sosie śmietanowo-musztardowym (1) ziemniaki, kapusta w zalewie, woda
podwieczorek
banan
Wtorek
22.10.2024 wtorek
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7) zupa mleczna kasza kus kus (1,7) polędwica sopocka ,pasta jajeczna z serem żółtym i szczypiorem(3,7) pomidor, lemoniada cytrynowa
obiad
zupa wielowarzywna(7) ,makaron z truskawkami (1,3,7), woda
podwieczorek
baton zbożowy
Środa
23.10.2024 środa
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1)masło(7) twarożek z orzechami (7,9), pasta mięsna z warzywami , ogórek kiszony, zupa mleczna płatki ryżowe (1,7), herbata owocowa
obiad
zupa fasolowa(7) kasza bur gul(1) mięso w sosie BBQ ,marchew gotowana(1,7) . woda
podwieczorek
gruszka
Czwartek
24.10.2024 czwartek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7) pasta rybna z jajkiem , awokado i koprem (3,4,7)szynka z liściem ,papryka , mleko (7) , herbata miętowa
Obiad
Zupa krupnik (1) racuchy drożdżowe(1,3,7), woda
Podwieczorek
placek drożdżowy
Piątek
25.10.2024 piątek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1)masło(7) ser żółty(7) powidła śliwkowe, kawa inka , mix warzyw ,herbata z cytryną
Obiad
Zupa porowa z makaronem(1,3,7)kotlet z ziemniaków w sosie serowo-koperkowym(1,3), buraki, woda
Podwieczorek
jabłko
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Plan pracy
Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej na październik w grupie 3-latków
Tematy kompleksowe:
- Kolory Pani Jesieni
- W jesiennym ogrodzie
- Apetyt na zdrowie
- Jesienna muzyka
- Idzie jesień z deszczem
Cele ogólne:
– rozwijanie sprawności fizycznej, precyzji ruchów w toku zabaw i ćwiczeń ruchowych
– rozwijanie motoryki małej poprzez wykonywanie prac manualnych
– wdrażanie do właściwej reakcji na bodźce zewnętrzne, związane ze zmianą otoczenia
– kształtowanie postaw prospołecznych, czerpanie radości ze wspólnego działania i zabawy
– kształtowanie nawyku stosowania zwrotów grzecznościowych w konkretnych sytuacjach
– określanie własnych upodobań: „lubię”, „nie lubię”
– wdrażanie do akceptowanie upodobań innych osób
– wykazywanie zainteresowania wytworami pracy swojej i innych, rozumienie, że nie wolno jej niszczyć
– kształtowanie nawyku utrzymywania czystości i porządku w najbliższym otoczeniu
– kształtowanie umiejętności uważnego słuchania
– rozwijanie percepcji wzrokowej
– kształtowanie umiejętności porównywania i łączenia przedmiotów
– kształtowanie umiejętności liczenia w zakresie trzech
– rozwijanie sprawności fizycznej, precyzji ruchów w toku zabaw i ćwiczeń ruchowych-
– wykonywanie podstawowych ćwiczeń kształtujących zachowanie prawidłowej postawy ciała
– kształtowanie umiejętności czekania na swoją kolej
– wdrażanie do kontrolowania swoich emocji w sposób umożliwiający prawidłowe
funkcjonowanie w grupie
– dostrzeganie piękna przyrody i jego wartości
– wdrażanie do respektowania zasad bezpieczeństwa
– kształtowanie postaw prospołecznych, czerpanie radości ze wspólnego działania i zabawy
– kształtowanie umiejętności dokonywania prostych wyborów dotyczących codziennych sytuacji i informowania o nich
– rozwijanie umiejętności rozmowy na bliskie dzieciom tematy
– usprawnianie aparatu artykulacyjnego
Nasze teksty
Wiersze
“Kieszeń”
Na późną jesień
najlepsza jest
duża kieszeń.
Taka prawie bez dna
Żeby do niej wrzucać,
co tylko się da:
żołędzie
i kasztany,
i pomysł zwariowany.
I żeby w tej kieszeni,
wiesz,
na zimę mógł usnąć jeż.
Danuta Gellnerowa
“Listki”
Jeden listek złoty
z lipy spadł
zląkł się i przy płocie
w krzaku siadł
Drugi liść czerwony
zleciał z buka
i poszedł z wietrzykiem
ścieżki szukać.
Trzeci liść różowy
sfrunął z klonu.
Jaś go dla siostrzyczki
wziął do domu.
Maria Czerkawska
“Gimnastyka”
Gimnastyka to zabawa,
ale także ważna sprawa.
Bo to sposób jest jedyny,
żeby silnym być i zwinnym.
Skłony, skoki i przysiady
trzeba ćwiczyć – nie da rady!
To dla zdrowia i urody
niezawodne są metody.
- Koczanowska
Piosenki
“Taniec z listkiem”
- Kolorowy listek mam,
tańczę z listkiem sam na sam.
Tum-pa-lam, tum-pa-lam,
tańczę z listkiem sam na sam.
- On wiruje, a z nim ja,
cudna jest zabawa ta.
Tra-lala, tra-lala,
cudna jest zabawa ta.
- Nagle listek w górę, hop!
Jaki piękny jego lot.
Hop, hop, hop! Hop, hop, hop!
Jaki piękny jego lot.
- Listek upadł, leży tu
i układa się do snu.
Lili-lu, lili-lu,
i układa się do snu.
“Dwa kasztany”
- Dwa kasztany w rękach mam,
kasztanami sobie gram:
ram, pam, pam, ram, pam, pam,
kasztanami sobie gram.
- Wisi ich na drzewie w bród,
wleźć na drzewo – wielki trud!
Tu-tu-tud, tu-tu-tud,
wleźć na drzewo – wielki trud!
- Zlecą same – pac, pac, pac
i zasypią cały plac.
Pa-pa-pac, pa-pa-pac
i zasypią cały plac.