Tygryski

grupa 3-latków
 

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 10.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego , oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

10.45 – 11.30 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze,

11.30 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.30 – 14.30 Leżakowanie. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

 

Jadłospis

18.10.2021 - 22.10.2021
Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)szynka wiejska, pomidor, mleko z miodem(7)

obiad

zupa barszcz czerwony(7)kasza pęczak(1)schab parowany w sosie własnym(1)kapusta biała w zalewie, woda

podwieczorek

jogurt do picia

Wtorek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7) pasta jajeczna z koperkiem i papryką(3,7)rzodkiewka ogórek zielony, zupa mleczna płatki owsiane(1,7)hibiskus

obiad

zupa pomidorowa z lanymi kluskami(1,3,7)ziemniaki, kotlet z indyka(1,3,7)kalafior z bułką tartą(1)woda

podwieczorek

kisiel

Środa

śniadanie

chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7)pasztet(1,3)ogórek zielony, zupa mleczna płatki jaglane(1,7)herbata z cytryną

obiad                                                                            

zupa ogórkowa(7)ryż(1)sos słodko kwaśny z piersią z kurczaka

podwieczorek

piernik(1,3,7)wyrób własny

Czwartek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(7)zupa mleczna kasza kukurydziana(1,7)

obiad

zupa krupnik(1)ryba pieczona(3)ziemniaki, warzywa parowane z pomidorami, woda

podwieczorek

banan

Piątek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)schab pieczony, sałata, kawa inka(7)

obiad

zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną(1,7)pierogi ruskie z cebulą(1,3,7)wyrób własny kapusta kiszona z marchewką i cebulą, woda

podwieczorek

mini pizza(1,3,7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej na miesiąc Październik w grupie Tygryski

 Kręgi tematyczny:

  1. Kolory Pani Jesieni
  2. W jesiennym ogrodzie
  3. Apetyt na zdrowie
  4. Jesienna muzyka
    1.  

      Cele ogólne:

      Obszar fizyczny:

      • Rozwijanie sprawności fizycznej, precyzji ruchów w toku zabaw i ćwiczeń ruchowych
      • Rozwijanie motoryki małej poprzez wykonywanie prac manualnych
      • Wdrażanie do uczestnictwa w organizowanych zabawach i zajęciach ruchowych
      • Kształtowanie umiejętności dbania o porządek w codziennych sytuacjach
      • Kształtowanie umiejętności samoobsługowych
      • Kształtowanie umiejętności ustawiania się w rzędzie, w kole, parami
      • Wykonywanie podstawowych ćwiczeń kształtujących zachowanie prawidłowej postawy ciała

       

      Obszar emocjonalny

      • Poznawanie różnych stanów emocjonalnych
      • Wdrażanie do skupiania uwagi na osobie mówiącej
      • Wdrażanie do właściwej reakcji na bodźce zewnętrzne, związane ze zmianą otoczenia
      • Określanie własnych upodobań: „lubię”, „nie lubię”
      • Wdrażanie do akceptowania upodobań innych osób
      • Wykazywanie zainteresowania wytworami pracy swojej i innych, rozumienie, że nie wolno jej niszczyć
      • Prezentowanie uczuć i emocji za pomocą mimiki
      • Kształtowanie umiejętności czekania na swoją kolej
      • Wdrażanie do kontrolowania swoich emocji w sposób umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie w grupie
      • Dostrzeganie piękna przyrody i jego wartości

       

      Obszar społeczny

      • Kształtowanie postaw prospołecznych, czerpanie radości ze wspólnego działania i zabawy
      • Kształtowanie nawyku stosowania zwrotów grzecznościowych w konkretnych sytuacjach
      • Wdrażanie do przestrzegania zasad zgodnej zabawy
      • Wyrabianie umiejętności rozpoznawania sytuacji zagrażających bezpieczeństwu i odpowiednie reagowanie na nie
      • Kształtowanie nawyku utrzymywania czystości i porządku w najbliższym otoczeniu
      • Kształtowanie umiejętności dokonywania prostych wyborów dotyczących codziennych sytuacji i informowania o nich
      • Wdrażanie do przestrzegania zasad obowiązujących w grupie
      • Wdrażanie do respektowania zasad bezpieczeństwa

       

       

       

      Obszar poznawczy

      • Kształtowanie umiejętności uważnego słuchania
      • Rozwijanie percepcji wzrokowej
      • Kształtowanie umiejętności porównywania i łączenia przedmiotów
      • Kształtowanie umiejętności liczenia w zakresie trzech
      • Rozwijanie spostrzegawczości
      • Kształtowanie umiejętności ruchowego reagowania na dźwięki muzyczne
      • Kształtowanie świadomości własnego ciała
      • Rozwijanie umiejętności rozmowy na bliskie dzieciom tematy
      • Usprawnianie aparatu artykulacyjnego
      • Kształtowanie pamięci przez naukę rymowanek
      • Wdrażanie do uważnego słuchania tekstów literackich
      • Słuchanie dźwięków dochodzących z otoczenia i ich rozpoznawanie
      • Rozwijanie wyobraźni plastycznej
      • Rozwijanie umiejętności wokalnych
      • Wdrażanie do obserwowania najbliższego otoczenia i zmian zachodzących w przyrodzie

     

     

    Nasze teksty

    Piosenki

    Dwa kasztany

    Dwa kasztany w rękach mam,

    Kasztanami sobie gram:

    Ram- pam- pam, ram- pam- pam

    Kasztanami sobie gram. / bis

    Wisi ich na drzewie w bród,

    Wleźć na drzewo- wielki trud!

    Tu- tu- tud, tu- tu- tud,

    Wleźć na drzewo- wielki trud!

    Zlecą same- pac, pac, pac

    I zasypią cały plac.

    Pa- pa- pac, pa- pa- pac

    I zasypią cały plac./ bis

    Wiersz

    „Listki”  Maria Czerkawska

    Jeden listek złoty

    z lipy spadł

    zląkł się i przy płocie

    w krzaku siadł.

    Drugi liść czerwony

    zleciał z buka

    i poszedł z wietrzykiem

    ścieżki szukać.

    Trzeci liść różowy

    sfrunął z klonu.

    Jaś go dla siostrzyczki

    wziął do domu.

    Zdrowe odżywianie” Laura Łącz

    Nie jest dobrze jeść zbyt dużo,

    nie jest dobrze też się głodzić,

    ale mądrze się odżywiać-

    O to naszej mamie chodzi.

    Mało tłuszczu, mało cukru,

    za to wapń i witaminy.

    Głównie nabiał i owoce

    jedzą chłopcy i dziewczyny.

    A więc jajka i jogurty

    plus jarzyny i morele,

    czasem mięso, często serek-

    będzie zdrowiej i weselej!

    Nie wystarczy jeść do syta,

    lecz odżywiać się należy,

    bo zawczasu zadbać trzeba,

    żeby życie zdrowo przeżyć.

    Zdrowo przeżyć i przetańczyć,

    być odważnym i wesołym,

    w sprawnym ciele światły umysł,

    od przedszkola aż do szkoły!