Puchatki
grupa 4-latkówPlan dnia
6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.
8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.
9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.20 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego oraz zajęcia dodatkowe:
Zajęcia z logopedą (poniedziałek)
Nauka tańca (wtorek)
Taekwondo (środa)
Rytmika (czwartek)
Przedszkole i Piłka (piątek)
11.20 – 11.35 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.
11.35 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.
11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.
12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.
12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.
14.45 – 15.00 Podwieczorek.
15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.
15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.
Jadłospis
22.04.2024 - 26.04.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)twaróg z orzechami i miodem(7,9)zupa mleczna kasza(1,7)mix warzyw, szynka okopcowa, herbata owocowa
obiad
zupa pomidorowa z makaronem(1,3,7)ziemniaki z marchewką, pulpety w sosie śmietanowo bazylikowym(1,3,7)kapusta w zalewie ,woda
podwieczorek
wafle malinowe
Wtorek
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)polędwica sopocka, jajko na twardo w sosie tatarskim(1,3,7)zupa mleczna makaron(1,3,7)mix sałat z pestkami słonecznika polane olejem, lemoniada cytrynowa
obiad
zupa szczawiowa z jajkiem(3)kopytka z czarnuszką i groszkiem konserwowym(1,3,9)mizeria ze śmietaną(7) , woda
podwieczorek
placek drożdżowy(1,3,7)
Środa
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)polędwica drobiowa, ser żółty(7)rzodkiewka, kawa inka na mleku(7)herbata z miętą
obiad
zupa barszcz czerwony(7)ryż(1)gyros z sosem czosnkowym(7)marchew gotowana(1,7), woda
podwieczorek
owoc
Czwartek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)humus bazyliowy, paróweczki, zupa mleczna kulki czekoladowe(1,7)marchew z miodem i sezamem, herbata biała
Obiad
Zupa krupnik(1)spaghetti bolognese(1,3), woda
Podwieczorek
Jogurt(7)
Piątek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)pasta mięsna, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, mleko(7)ogórek kiszony
Obiad
Zupa zacierkowa(1,3)ziemniaki, ryba smażona w mące kukurydzianej(1,4)sałata z sosem vinegret, woda
Podwieczorek
owoc
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Plan pracy
Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej na Kwiecień w grupie 4-latków
Tematy kompleksowe:
- Zabawy na każdą pogodę.
- Zwierzęta domowe i hodowlane.
- Co to znaczy eko?
- Kraina bajek i baśni.
Cele ogólne:
Obszar fizyczny:
- zachęcanie do samodzielnego podejmowania czynności porządkowych i higienicznych
- doskonalenie sprawności dłoni poprzez wykonywanie prostych prac manipulacyjnych
- zachęcanie do podejmowania zabaw plastycznych i konstrukcyjnych z wykorzystaniem różnych materiałów
- doskonalenie sprawności motoryki małej poprzez zabawy grafomotoryczne i manipulacyjne
- zachęcanie do podejmowania zabaw ruchowych, naśladowczych i pozawerbalnych, służących
pełniejszemu poznaniu otaczającego świata
- kształtowanie umiejętności orientacji w schemacie ciała
- rozwijanie sprawności motorycznej poprzez zabawy ruchowe i ruch przy muzyce
Obszar emocjonalny:
- zachęcanie do kontaktów ze zwierzętami i czerpania satysfakcji z tworzenia relacji między dzieckiem, a pupilem
- rozbudzenie dziecięcej empatii w stosunku do zwierząt
- uwrażliwienie na potrzeby zwierząt domowych
- poznawanie sposobów radzenia sobie z trudnymi emocjami
- tworzenie sytuacji umożliwiających czerpanie satysfakcji emocjonalnej z kontaktów z przyrodą
- kształtowanie empatii i życzliwego nastawienia do siebie i innych
- budowanie pozytywnego obrazu samego siebie i wzmacnianie poczucia własnej wartości
Obszar społeczny:
- uczestniczenie w zabawach rozwijających umiejętności współpracy i zespołowego działania
- rozwijanie umiejętności współpracy w czasie zabaw
- wdrażanie do przestrzegania ustalonych zasad
- stwarzanie okazji do okazywania sympatii innym
- zachęcanie do racjonalnego korzystania z zasobów dostępnych w najbliższym otoczeniu dziecka
- budowanie poczucia społecznej odpowiedzialności za środowisko naturalne
- zachęcanie do analizy własnych zachowań i podejmowanych decyzji z uwzględnieniem
Obszar poznawczy:
- wypowiadanie się na określone tematy, opowiadanie o swoich upodobaniach
- rozwijanie spostrzegawczości w zakresie zmysłów wzroku, słuchu i dotyku
- zachęcanie do podejmowania zabaw ruchowych, naśladowczych i pozawerbalnych służących pełniejszemu poznaniu otaczającego świata
- kształtowanie słuchu muzycznego poprzez zabawy muzyczne i zabawy ze śpiewem
- rozwijanie twórczego myślenia poprzez zabawy rozwijające wyobraźnię
- kształtowanie orientacji w schemacie ciała oraz przestrzeni
- klasyfikowanie i przeliczanie elementów
- obserwowanie zjawisk przyrodniczych
- poznanie wybranych gatunków zwierząt domowych i hodowlanych i ich znaczenia dla ludzi
- tworzenie warunków do nabywania umiejętności matematycznych poprzez udział w zabawach z liczeniem, tworzeniem zbiorów, klasyfikowaniem
- zachęcanie dzieci do kontaktu z książką i podejmowania prostych zabaw czytelniczych
- kształtowanie umiejętności orientacji na kartce
- kształtowanie słuchu muzycznego poprzez wspólny śpiew i zabawy muzyczne
- zachęcanie do wypowiadania się na forum grupy, do uważnego słuchania wypowiedzi innych dzieci i osób dorosłych
- rozwijanie umiejętności językowych poprzez twórcze zabawy słowne i słuchanie utworów literackich
- rozwijanie sprawności aparatu artykulacyjnego przez zabawy logopedyczne i onomatopeiczne
- kształtowanie poczucia odpowiedzialności za środowisko naturalne
- zachęcanie do podejmowania działań proekologicznych w sytuacjach życia codziennego
- zapoznanie z procesem segregowania śmieci oraz ich przetwarzania
- wdrażanie do oszczędzania wody i energii elektrycznej
- rozwijanie ciekawości poprzez polisensoryczne stymulowanie procesów poznawczych
- stwarzanie okazji do kontaktu z literaturą dziecięcą
- doskonalenie umiejętności przeliczania, klasyfikowania i tworzenia zbiorów
- rozwijanie twórczego myślenia poprzez zabawy słowne i plastyczne rozwijające wyobraźnię
Nasze teksty
Wiersze:
“Kuchareczka” Magdalena Ledwoń
Gdy zakładam fartuszek,
to chronię swój brzuszek.
Gdy warzywa sobie kroję,
w paluszek skaleczyć się boję.
Kiedy obiad gotuję,
zapach noskiem czuję.
Co ugotuję, to buzia zjada
i nie marudzi, bo nie wypada.
“Odkrycie” Magdalena Ledwoń
– Babciu! Dziadku! Ale draka,
krowa ma cielaka!
Indyk ma indyczki,
a królik – króliczki.
Konik ma źrebiątko,
owca ma jagniątko,
Kurka ma kurczaczki,
kaczątka są kaczki.
Kózka ma koźlątka,
kotek ma kociątka.
Świnka ma prosiaczki,
a piesek – szczeniaczki.
Nagle padło z ust dziadziusia:
– A co ma twoja mamusia?
Rzekła szybko na to wnusia:
– Mnie oraz tatusia!
Piosenki:
“W kurniku” Elżbieta Jancewicz
- Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle kurek jest w kurniku;
wszystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
Ref. Ko, ko, ko, kukuryku!
- Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle kaczek jest w kurniku;
wszystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
Ref. Kwa, kwa, kwa, kukuryku!
To 3. Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle gąsek jest w kurniku;
wszystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
Ref. Gę, gę, gę, kukuryku!
To opera jest w kurniku!
“Kocham świat” Anna Drogowska
- Pojedziemy dziś do lasu,
zaśpiewamy kwiatom, drzewom,
że kochamy je nad życie,
nie zabraknie im niczego!
Ref.: Bo choć mamy mało lat,
kochamy tak bardzo świat
i jeśli ma pięknie być,
to musimy o to dbać,
to musimy o to dbać,
to musimy dobrzy być!
- Posprzątamy dookoła,
pozbieramy wszystkie śmieci,
posadzimy więcej drzewek,
niech im słońce mocno świeci.
Ref.: Bo choć mamy mało lat,
kochamy tak bardzo świat
i jeśli ma pięknie być,
to musimy o to dbać,
to musimy o to dbać,
to musimy dobrzy być!