Sowy

grupa 5 i 6-latków
 

Praca zdalna – 06-10.04

Temat tygodnia

Tajemnice komputerów i robotów

Praca zdalna – 30.03-03.04

Praca zdalna

Witaj wiosno

Praca zdalna

Sowy

Praca zdalna

Sowy

Szlaczki

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.35 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego, oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Taekwondo (środa)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

11.35 – 11.40 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.

11.40 – 11.50 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.50 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis

19.10.2020 - 23.10.2020
Poniedziałek

Śniadanie

chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)bagietka(1)masło(7) pieczeń z indyka, papryka, kawa inka(7)

obiad

zupa kalafiorowa(7) spaghetti w sosie pomidorowym(1) woda

podwieczorek

mus brzoskwiniowy- wyrób własny

Wtorek

śniadanie

chleb mazowiecki(1)bułka pszenna (1)chleb razowy(1) masło(7) pasta z tuńczyka z twarożkiem awokado i szczypiorkiem(4,7) ogórek kiszony zupa mleczna płatki owsiane(1,7) herbata owocowa

obiad

zupa barszcz ukraiński(7) ziemniaki, karczek duszony w sosie własnym z warzywami, kapusta, biała marchew, pesto

podwieczorek

banan

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1) masło(7) szynka, sałata, kakao(7)

obiad

zupa ogórkowa(7) ryż(1) gyros, sos czosnkowy(7) marchew, por, jabłko(7) woda

podwieczorek

ciasto jogurtowe wyrób własny

Czwartek

śniadanie

chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7) schab wędzony, rzodkiewka, pomidor, zupa mleczna zacierki(1,7) herbata miętowa

obiad                                                                            

zupa brokułowa(7) kopytka(1,3) polane bułką tartą(1,7) kapusta czerwona

podwieczorek

drożdżówka(1,3)

Piątek

śniadanie

chleb razowy(1) bagietka(1)chleb mazowiecki(1) masło(7) pasta jajeczna ze szczypiorkiem, natką, papryką(3) kiełki, kawa inka(7)

obiad

zupa pomidorowa z makaronem(1,7) ziemniaki, ryba smażona(4)miruna, buraczki z cebulą

podwieczorek

shake owocowy wyrób własny(7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan dydaktyczno-wychowawczy na październik w grupie SÓWKI

Tematy kompleksowe:
1. Taniec jesiennych kolorów.
2. Książka kucharska prosto z natury.
3. Jak dbamy o nasze zdrowie?
4. Odkrywamy sekrety przyrody jesienią.

Cele ogólne:
-kształtowanie umiejętności swobodnego, spontanicznego poruszania

się w rytm muzyki lub zgodnie z podanym opisem lub narracją

-kształtowanie zwinności, zręczności, szybkości, wytrzymałości

-wdrażanie do podjęcia zdrowej rywalizacji
-rozwijanie zdolności do odczuwania wewnętrznego zadowolenia z dobrze wykonanego zadania

-kształtowanie umiejętności wyrażania własnych stanów emocjonalnych

w różnych formach (społecznie akceptowanych) – werbalnych i niewerbalnych
-rozwijanie samodzielności w przygotowaniu przyborów i materiałów do zajęć

-wdrażanie do odpowiedzialnego, sumiennego i rzetelnego wykonywania

podejmowanych zadań i obowiązków

-wdrażanie do odpowiedzialnego wypełniania obowiązków dyżurnego
-kształtowanie umiejętności przeprowadzania prostych doświadczeń

i ich obserwowania

-kształtowanie umiejętności wnioskowania na podstawie wykonywanych

i obserwowanych doświadczeń

-doskonalenie umiejętności obserwowania przyrody jesienią i dzielenia

się swoimi spostrzeżeniami i przeżyciami

-wdrażanie do globalnego czytania
-rozwijanie umiejętności budowania i konstruowania z różnorodnych

klocków i elementów konstrukcyjnych według podanego

wzoru

-kształtowanie umiejętności klasyfikowania przedmiotów spełniających

podany warunek (wielkość, kolor, kształt), tworzenie zbiorów

o takiej samej liczbie elementów, ustawianie elementów rosnąco

i malejąco (od najmniejszego do największego)

-poznanie obrazu graficznego głoski „a” – litery „A”, „a”

-poznanie obrazu graficznego liczby „2”

-doskonalenie gry na przedszkolnych instrumentach perkusyjnych,

rozpoznawanie ich brzmienia
-wdrażanie do poprawnego wykonywania ćwiczeń gimnastycznych

-wdrażanie do utrzymania prawidłowej pozycji ciała w różnych

sytuacjach

-wdrażanie do używania chwytu pisarskiego podczas rysowania i kolorowania

-wdrażanie do sprawnego i bezpiecznego posługiwania się nożyczkami

-rozwijanie samodzielności w zakresie czynności higienicznych

(korzystanie z toalety, mycie rąk, mycie zębów)

-doskonalenie umiejętności rozpoznawania, nazywania i rozumienia

emocji i uczuć własnych i innych ludzi
-wdrażanie do respektowania cudzych emocji
-rozwijanie świadomości przynależności do grupy przedszkolnej

-doskonalenie umiejętności stosowania zwrotów grzecznościowych

wobec kolegów, koleżanek i dorosłych w różnych sytuacjach

-budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas

pracy w grupach (umiejętność czekania, w tym czekania na swoją

kolej, umiejętność wygrywania i przegrywania)
-rozwijanie umiejętności pisania liter od strony lewej do prawej –

staranne odtwarzanie kształtu wzorów i mieszczenie ich w wyznaczonych liniach

-doskonalenie umiejętności rozpoznawania i nazywanie warzyw

i owoców rodzimych i zagranicznych dostępnych w naszym kraju,

wyodrębnianie charakterystycznych cech warzyw i owoców (kształt, barwa, smak i zapach)

-kształtowanie umiejętności sporządzania prostych potraw z warzyw

i owoców
-bogacenie słownika biernego i czynnego poprzez poszerzanie zakresu

i treści pojęć odnoszących się do zagadnień przyrodniczych i technicznych

-doskonalenie sprawności dokonywania bardziej złożonych czynności

myślowych, jak: porównywanie, wyodrębnianie różnic i podobieństw,

klasyfikowanie, analiza i synteza, wnioskowanie

-rozwijanie umiejętności dokonywania analizy i syntezy sylabowej

i głoskowej wyrazów

-poznanie obrazu graficznego głoski „e” – litery „E”, „e”

-doskonalenie umiejętności charakteryzowania postaci i zdarzeń

w poznawanych utworach literackich

-kształtowanie umiejętności rozpoznawania i nazywania liter

-poznanie obrazu graficznego liczby „3”

-doskonalenie umiejętności posługiwania się liczebnikami głównymi

i porządkowymi w zakresie 3

-rozwijanie znajomości pojęć matematycznych – trójkąt

-kształtowanie umiejętności rozpoznawanie kształtu figur geometrycznych

płaskich i klasyfikowania figur geometrycznych według kilku wybranych cech
-kształtowanie zręczności, zwinności, równowagi, orientacji oraz

koordynacji ruchowej podczas zabaw ruchowych i ćwiczeń gimnastycznych

-poznanie wartości zdrowego odżywiania się w kontekście zdrowego trybu życia

-rozwijanie motoryki małej – manipulowanie bardzo małymi przedmiotami,

wycinanie i lepienie z plasteliny
-rozróżnianie emocji przyjemnych i nieprzyjemnych

-rozwijanie wytrwałości w kończeniu zadań i pokonywaniu trudności
-wdrażanie do posługiwania się pojęciami dotyczącymi następstwa

czasu: „rano”, „południe”, „popołudnie”, „wieczór”, „wczoraj”,

„dzisiaj”, „jutro
-doskonalenie percepcji słuchowej

-poznanie obrazu graficznego głoski „i” – litery „I”, „i”

-rozwijanie umiejętności wygłaszania wiersza z pamięci
-konstruowanie wypowiedzi na podstawie ilustracji

-poznanie obrazu graficznego liczby „4”
-kształtowanie umiejętności wyrażania własnych doznań i przeżyć

w kontaktach ze sztuką

-budzenie emocjonalnego stosunku do świata przyrody
-rozwijanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole nad wspólnym

projektem plastycznym

-rozwijanie zainteresowań muzycznych, ruchowych i plastycznych

-kształtowanie pożądanych zachowań (bezpieczeństwo) w kontaktach

z przyrodą (rośliny, zwierzęta)

-wdrażanie do poszanowania przyrody ożywionej i nieożywionej
-podejmowanie prób pisania w powiększonej liniaturze

-doskonalenie umiejętności wypowiadania się na określony temat

-poznanie obrazu graficznego liczby „5”

-doskonalenie umiejętności przeliczania w zakresie 5 (liczebniki

główne i porządkowe)

-rozpoznawanie monet (1 zł, 2 zł, 5 zł)

-układanie własnych rytmów wizualnych i dźwiękowych

Nasze teksty

Wiersze:  

 

Zielony, żółty, rudy, brązowy

Zielony, żółty, rudy, brązowy –

jesień uderza mi już do głowy!
Nareszcie jesień! Nareszcie słota!

Strumienie deszczu i góry błota,

(kap, kap, kap)
długie wieczory, kasztany, chmury,

żołędzie, liście, mgły i kaptury!

(pac, pac, pac)
Wyciągam z szafy stos rękawiczek,

kalosze, beret, ciepły szaliczek

(szaaaaaal, szaaaaaal, szaaaaaal.

i skacząc sobie poprzez kałuże,

pędzę przywitać jesienne burze!

(chlap, chlap, chlap)

Zielony, żółty, rudy, brązowy –

jesień uderza mi już do głowy!

(puk, puk, puk – puk, puk, puk – puk, puk, puk)
Małgorzata Strzałkowska.



Liście

Wietrzyk chodzi po ogródku,

strąca złote liście.

Wietrzyk gra, a one tańczą,

raźno, zamaszyście.

Szur, szur, szur, szur,

szu, szu, szu!

Lecą, lecą liście z drzewa

żółte i czerwone,

kręcą, kręcą się w powietrzu,

w tę i w tamtą stronę.

Szur, szur, szur, szur,

szu, szu, szu!

Wietrzyk chodzi po ogródku,

Do tańca je prosi,

„Tańczcie! Tańczcie!” Słonko świeci,

wiatr listki roznosi.

Szur, szur, szur, szur,

szu, szu, szu!

To podlecą, to opadną,

Spłoszoną gromadą,

Aż bezsilne i omdlałe

Pokotem się kładą.

Maria Gerson-Dąbrowska

 

Król Lul i warzywa

 

Król Lul z królestwa Tanariwa

Rozkazał zniszczyć wszystkie warzywa,

Lecz odkąd przestał warzywa jadać,

Zaczął bez przerwy nad zdrowiem biadać.

A że, jak każdy, wolał być zdrowy,

prędko po rozum poszedł do głowy

wrócił z opery, podlał selery,

złapał konewkę,

skropił marchewkę,

odchwaścił pory

i pomidory,

w środku rabaty

posiał sałaty,

brudząc paluszki,

zasiał pietruszki

i włażąc w krzaki

dosiał buraki.

Kazał zatrudnić stu ogrodników

i co dzień chrupał warzyw bez liku.

Odkąd po rozum poszedł do głowy,

był silny, mocny, krzepki i zdrowy.

I Wy to samo dla zdrowia zróbcie –

Jak król Lul co dzień warzywa chrupcie.

Małgorzata Strzałkowska

Piosenki:

Bo w przedszkolu

sł. U. Piotrowska, muz. M . Melnicka – Sypko

Budzik rano woła mnie:

– Dzyń, dzyń, dzyń nowy dzień!

Niecierpliwie tupie but:

– Ruszać czas tup, tup.

– Do przedszkola spiesz się, spiesz,

 hau, hau, hau!- prosi pies.

Kotek mruczy: – Ja bym chciał

z tobą iść, miau, miau.

Ref.

Bo w przedszkolu czeka nasza pani,

już od progu z uśmiechem nas wita.

Z nami śpiewa i z nami się bawi

i o wszystko ją można zapytać

 

 

Na niebie

 

Na niebie jasne świeci słońce

na dworze jesień w krasie swej

październik złotem dziś powitał

Nauczyciela Dzień

Kochani, drodzy wychowawcy

bardzo prosimy byście dziś

o wszystkich troskach i kłopotach

zapomnieli choć na kilka chwil

My zaśpiewamy Wam piosenkę,

w której zawierać będzie się

ten najpiękniejszy bukiet kwiatów

złożony z róż i naszych serc.

 

Więc wszystkim paniom no i panom

życzymy właśnie tego by

przez wszystkie dni szkolnego roku

promienie słońca z Wami zawsze szły