Sowy

grupa 5-latków

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.35 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego, oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Taekwondo (środa)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

11.35 – 11.40 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.

11.40 – 11.50 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.50 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis

08.04.2024 - 12.04.2024
Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)szynka wędzona, ser żółty(7)czekolada na mleku(7)ogórek zielony, herbata

obiad

zupa porowa(7)kasza gryczana biała(1)wieprzowina szarpana z sezamem, kapusta czerwona z majonezem(7) ,woda

podwieczorek

placek drożdżowy(3,7)

Wtorek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)jajko na twardo z sosem tatarskim(7)polędwica sopocka, pomidor, zupa mleczna kasza jaglana(1,7)herbata owocowa

obiad

zupa barszcz czerwony(7)makaron z truskawkami(1,3,7), woda

podwieczorek

wafle malinowe

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)twaróg z orzechami i miodem(7,9)schab wiśniowy, sałatka owocowa, zupa mleczna płatki kukurydziane(1,7)herbata miętowa

obiad

zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem(1,3,7)ziemniaki, medaliony z piersi kurczaka z serem żółtym(3,7)sałata z jogurtem(7), woda

podwieczorek

owoc

Czwartek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)dżem, pasta mięsna(7)mix warzyw z kiełkami, zupa mleczna otręby owsiane z siemieniem lnianym(1,7)lemoniada  

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem(1,3,7)paluszki rybne(4)ziemniaki, kapusta kiszona, woda

 Podwieczorek

 Panacotta z musem brzoskwiniowym(7)

Piątek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)szynka swojska, humus bazyliowy, rzodkiewka, mleko z miodem(7)herbata

Obiad

Zupa zacierkowa(1,3)pierogi z mięsem(1)surówka, woda

Podwieczorek

owoc

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).

  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy wychowawczo-dydaktycznej na Kwiecień w grupie 5-latków

Tematy kompleksowe:

  1. Mieszkańcy domu i zagrody
  2. Książka skarbnicą wiedzy
  3. Tajemnice komputerów i robotów
  4. Ekologia na co dzień

 

Cele ogólne:

Obszar fizyczny:

  • dbanie o higienę oraz dostrzeganie zagrożenia wynikającego z jej nieprzestrzegania
  • systematyczne uczestnictwo w zabawach ruchowych w sali i na świeżym powietrzu
  • tworzenie konstrukcji płaskich i przestrzennych oraz kompozycji z różnorodnego materiału, wykorzystywanie właściwych sposobów łączenia, montowania
  • wykazywanie się sprawnością rąk oraz koordynacją wzrokowo-ruchową
  • prawidłowe i bezpieczne posługiwanie się narzędziami i przyborami plastycznymi
  • prawidłowa postawa ciała podczas prac stolikowych i ćwiczeń gimnastycznych
  • wykonywanie ćwiczeń według instrukcji nauczyciela
  • doskonalenie umiejętności manualnych podczas posługiwania się różnymi narzędziami pisarskimi
  • aktywne uczestnictwo w zabawach rytmicznych, muzycznych, naśladowczych oraz sprawnościowych
  • kształtowanie ogólnej sprawności oraz koordynacji ruchowej
  • przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo podczas zabaw ruchowych, ćwiczeń gimnastycznych, dostrzeganie ewentualnych zagrożeń i nieprawidłowego zachowania innych

 

Obszar emocjonalny:

  • uważność na trudne sytuacje innych i sposoby ich rozwiązywania
  • współodczuwanie emocji zwierząt domowych, wrażliwość na ich potrzeby
  • zainteresowanie miejscami, w których żyją zwierzęta bezdomne, chęć niesienia im pomocy
  • empatyczny stosunek do zwierząt i wrażliwość na ich los
  • odróżnianie emocji, nazywanie ich i rozumienie, że każdy ma prawo do ich odczuwania
  • uważne słuchanie i analiza wypowiedzi innych osób podczas rozmowy swobodnej
  • przedstawianie swoich emocji i uczuć z użyciem charakterystycznych dla dziecka form wyrazu
  • kształtowanie umiejętność radzenia sobie z przegraną/porażką
  • dokonywanie oceny zachowania swojego i innych osób na podstawie obserwacji, odnoszenie się do kodeksu norm zachowania
  • kształtowanie umiejętności radzenia sobie w sytuacjach potencjalnie trudnych dla dziecka (np. występ przed grupą)
  • dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji estetycznej

 

Obszar społeczny:

  • przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo podczas zabaw, dostrzeganie zagrożeń, nieprawidłowego zachowania innych
  • znajomość i rozumienie obowiązków członków rodziny w zakresie opieki nad zwierzętami
  • prawidłowa reakcja na zauważone zagrożenie lub wyrządzaną krzywdę zwierzętom
  • umiejętność pełnienia wyznaczonych funkcji w pracy zespołowej i zabawie
  • empatia, tolerancja i wrażliwość na krzywdę innych, chętne współdziałanie z innymi
  • dostrzeganie, co jest dobre, a co złe oraz wyrażanie opinii i ocen
  • wdrażanie do obdarzania uwagą innych
  • respektowanie zasad zabaw w grupie oraz na zajęciach
  • kształtowanie umiejętności nawiązywania i utrzymywania pozytywnych relacji z innymi
  • kształtowanie prawidłowych reakcji na negatywne zmiany w otoczeniu przyrodniczym poprzez aktywny udział w oszczędzaniu jej zasobów, m.in. oszczędzanie wody i energii
  • podejmowanie działań chroniących zasoby przyrodnicze, np. segregacja odpadów, wykorzystywanie sposobów zmniejszania ich ilości, oszczędzanie wody
  • rozwijanie empatycznego stosunku do zwierząt i wykazywanie wrażliwości na ich los

 

 

Obszar poznawczy:

  • wzbogacanie wiedzy na temat zwierząt domowych i hodowlanych
  • dostrzeganie postępu technicznego w gospodarstwie rolnym
  • otwartość i gotowość do porozumienia się z innymi z wykorzystaniem różnych form komunikacji
  • porównywanie długości „na oko” i przez przykładanie przedmiotów, używanie określeń: „dłuższy”, „krótszy”
  • porządkowanie przedmiotów według długości wzrastającej lub malejącej
  • rozumienie znaczenia miar w życiu człowieka
  • rozumienie, że wynik liczenia nie zależy od układu elementów i kolejności liczenia
  • liczenie i odzwierciedlanie liczby elementów na palcach lub na zbiorach zastępczych
  • dostrzeganie znaczenia cyfr i numeracji cyfrowej w życiu codziennym
  • znajomość i stosowanie zapisu cyfrowego od „0” do „10”
  • odróżnianie elementów świata fikcji od realnej rzeczywistości
  • wypowiadanie się w sposób zrozumiały z zachowaniem następstwa czasu, poprawnie pod względem gramatycznym i fleksyjnym
  • szukanie rymów i tworzenie krótkich rymowanek, wyliczanek i wierszy
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi i dostrzeganie ich znaczenia
  • znajomość procesu powstawania książki oraz dzielenie książek na dostępne kategorie
  • szanowanie książek i odkładanie ich na miejsce po przeczytaniu
  • znajomość biblioteki i przestrzeganie obowiązujących w niej zasad
  • rozróżnianie kierunków w przestrzeni
  • wykonywanie prac plastycznych inspirowanych literaturą
  • komunikowanie się z dziećmi i osobami dorosłymi z wykorzystaniem komunikatów werbalnych i pozawerbalnych
  • rozpoznawanie i nazywanie poznanych liter
  • dokonywanie analizy i syntezy sylabowej wyrazów
  • rozróżnianie czynności, aktywności, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, od tych, które szkodzą

Nasze teksty

W bibliotece” Barbara Bryk

W bibliotece już od rana

stoi pani roześmiana

i zaprasza po książeczki,

aby podać je z półeczki.

Są atlasy i komiksy,

bajki, wiersze i tomiki.

Kolorowe, piękne książki,

które musisz wziąć do rączki.

Każda książka jest ciekawa,

każda w inny świat wprowadza,

bibliotekę uwielbiamy

i tu wiedzę zdobywamy!

 

 

Piosenki:

  1. „W kurniku” Elżbieta Jancewicz
  2. Kogut zapiał: kukuryku!

Tyle kurek jest w kurniku;

wszystkie ładnie poprosimy

i operę urządzimy.

Ref.: Ko, ko, ko, kukuryku!

To opera jest w kurniku!

  1. Kogut zapiał: kukuryku!

Tyle kaczek jest w kurniku;

wszystkie ładnie poprosimy

i operę urządzimy.

bis

Ref.: Kwa, kwa, kwa, kukuryku!

To opera jest w kurniku!

  1. Kogut zapiał: kukuryku!

Tyle gąsek jest w kurniku;

w

szystkie ładnie poprosimy

i operę urządzimy.

Ref.: Gę, gę, gę, kukuryku!

To opera jest w kurniku!

  1. Małe pieski z boku stały,

też zaśpiewać z nimi chciały;

podskoczyły, zaszczekały,

przestraszyły kurnik cały.

Ref.: Ko, ko, ko, kwa, kwa, kwa,

gę, gę, gę, hau, hau, hau,

kukuryku!

I już pusto jest w kurniku!

  1. „Baju, baj, książeczko” Anna Bernat
  2. Hen, na górze stoi zamek,

a na zamku wieże,

może Śnieżka w zamku mieszka?

A może rycerze?

Ref. Baju, baj, książeczko,

baju, baju, baj,

baju, baj, książeczko,

dzieciom bajkę daj!

  1. Tańczy w zamku król z królową,

tańczą też rycerze,

tańczy Śnieżka i krasnale.

A kto mnie wybierze?

Ref. Baju, baj, książeczko…

  1. Mam książeczkę pełną bajek,

bajek z obrazkami,

o rycerzach, którzy dzielnie

walczą ze smokami.

Ref. Baju, baj, książeczko…