Sowy
grupa 5-latkówPlan dnia
6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.
8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.
8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.
9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.
9.15 – 11.35 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego, oraz zajęcia dodatkowe:
Zajęcia z logopedą (poniedziałek)
Nauka tańca (wtorek)
Taekwondo (środa)
Rytmika (czwartek)
Przedszkole i Piłka (piątek)
11.35 – 11.40 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.
11.40 – 11.50 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.
11.50 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.
12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.
12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.
14.45 – 15.00 Podwieczorek.
15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.
15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.
Jadłospis
22.04.2024 - 26.04.2024
Poniedziałek
Śniadanie
Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)twaróg z orzechami i miodem(7,9)zupa mleczna kasza(1,7)mix warzyw, szynka okopcowa, herbata owocowa
obiad
zupa pomidorowa z makaronem(1,3,7)ziemniaki z marchewką, pulpety w sosie śmietanowo bazylikowym(1,3,7)kapusta w zalewie ,woda
podwieczorek
wafle malinowe
Wtorek
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)polędwica sopocka, jajko na twardo w sosie tatarskim(1,3,7)zupa mleczna makaron(1,3,7)mix sałat z pestkami słonecznika polane olejem, lemoniada cytrynowa
obiad
zupa szczawiowa z jajkiem(3)kopytka z czarnuszką i groszkiem konserwowym(1,3,9)mizeria ze śmietaną(7) , woda
podwieczorek
placek drożdżowy(1,3,7)
Środa
Śniadanie
bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)polędwica drobiowa, ser żółty(7)rzodkiewka, kawa inka na mleku(7)herbata z miętą
obiad
zupa barszcz czerwony(7)ryż(1)gyros z sosem czosnkowym(7)marchew gotowana(1,7), woda
podwieczorek
owoc
Czwartek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)humus bazyliowy, paróweczki, zupa mleczna kulki czekoladowe(1,7)marchew z miodem i sezamem, herbata biała
Obiad
Zupa krupnik(1)spaghetti bolognese(1,3), woda
Podwieczorek
Jogurt(7)
Piątek
Śniadanie
Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)pasta mięsna, dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, mleko(7)ogórek kiszony
Obiad
Zupa zacierkowa(1,3)ziemniaki, ryba smażona w mące kukurydzianej(1,4)sałata z sosem vinegret, woda
Podwieczorek
owoc
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
-
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
- Dwutlenek siarki.
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Plan pracy
Plan pracy wychowawczo-dydaktycznej na Kwiecień w grupie 5-latków
Tematy kompleksowe:
- Mieszkańcy domu i zagrody
- Książka skarbnicą wiedzy
- Tajemnice komputerów i robotów
- Ekologia na co dzień
Cele ogólne:
Obszar fizyczny:
- dbanie o higienę oraz dostrzeganie zagrożenia wynikającego z jej nieprzestrzegania
- systematyczne uczestnictwo w zabawach ruchowych w sali i na świeżym powietrzu
- tworzenie konstrukcji płaskich i przestrzennych oraz kompozycji z różnorodnego materiału, wykorzystywanie właściwych sposobów łączenia, montowania
- wykazywanie się sprawnością rąk oraz koordynacją wzrokowo-ruchową
- prawidłowe i bezpieczne posługiwanie się narzędziami i przyborami plastycznymi
- prawidłowa postawa ciała podczas prac stolikowych i ćwiczeń gimnastycznych
- wykonywanie ćwiczeń według instrukcji nauczyciela
- doskonalenie umiejętności manualnych podczas posługiwania się różnymi narzędziami pisarskimi
- aktywne uczestnictwo w zabawach rytmicznych, muzycznych, naśladowczych oraz sprawnościowych
- kształtowanie ogólnej sprawności oraz koordynacji ruchowej
- przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo podczas zabaw ruchowych, ćwiczeń gimnastycznych, dostrzeganie ewentualnych zagrożeń i nieprawidłowego zachowania innych
Obszar emocjonalny:
- uważność na trudne sytuacje innych i sposoby ich rozwiązywania
- współodczuwanie emocji zwierząt domowych, wrażliwość na ich potrzeby
- zainteresowanie miejscami, w których żyją zwierzęta bezdomne, chęć niesienia im pomocy
- empatyczny stosunek do zwierząt i wrażliwość na ich los
- odróżnianie emocji, nazywanie ich i rozumienie, że każdy ma prawo do ich odczuwania
- uważne słuchanie i analiza wypowiedzi innych osób podczas rozmowy swobodnej
- przedstawianie swoich emocji i uczuć z użyciem charakterystycznych dla dziecka form wyrazu
- kształtowanie umiejętność radzenia sobie z przegraną/porażką
- dokonywanie oceny zachowania swojego i innych osób na podstawie obserwacji, odnoszenie się do kodeksu norm zachowania
- kształtowanie umiejętności radzenia sobie w sytuacjach potencjalnie trudnych dla dziecka (np. występ przed grupą)
- dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji estetycznej
Obszar społeczny:
- przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo podczas zabaw, dostrzeganie zagrożeń, nieprawidłowego zachowania innych
- znajomość i rozumienie obowiązków członków rodziny w zakresie opieki nad zwierzętami
- prawidłowa reakcja na zauważone zagrożenie lub wyrządzaną krzywdę zwierzętom
- umiejętność pełnienia wyznaczonych funkcji w pracy zespołowej i zabawie
- empatia, tolerancja i wrażliwość na krzywdę innych, chętne współdziałanie z innymi
- dostrzeganie, co jest dobre, a co złe oraz wyrażanie opinii i ocen
- wdrażanie do obdarzania uwagą innych
- respektowanie zasad zabaw w grupie oraz na zajęciach
- kształtowanie umiejętności nawiązywania i utrzymywania pozytywnych relacji z innymi
- kształtowanie prawidłowych reakcji na negatywne zmiany w otoczeniu przyrodniczym poprzez aktywny udział w oszczędzaniu jej zasobów, m.in. oszczędzanie wody i energii
- podejmowanie działań chroniących zasoby przyrodnicze, np. segregacja odpadów, wykorzystywanie sposobów zmniejszania ich ilości, oszczędzanie wody
- rozwijanie empatycznego stosunku do zwierząt i wykazywanie wrażliwości na ich los
Obszar poznawczy:
- wzbogacanie wiedzy na temat zwierząt domowych i hodowlanych
- dostrzeganie postępu technicznego w gospodarstwie rolnym
- otwartość i gotowość do porozumienia się z innymi z wykorzystaniem różnych form komunikacji
- porównywanie długości „na oko” i przez przykładanie przedmiotów, używanie określeń: „dłuższy”, „krótszy”
- porządkowanie przedmiotów według długości wzrastającej lub malejącej
- rozumienie znaczenia miar w życiu człowieka
- rozumienie, że wynik liczenia nie zależy od układu elementów i kolejności liczenia
- liczenie i odzwierciedlanie liczby elementów na palcach lub na zbiorach zastępczych
- dostrzeganie znaczenia cyfr i numeracji cyfrowej w życiu codziennym
- znajomość i stosowanie zapisu cyfrowego od „0” do „10”
- odróżnianie elementów świata fikcji od realnej rzeczywistości
- wypowiadanie się w sposób zrozumiały z zachowaniem następstwa czasu, poprawnie pod względem gramatycznym i fleksyjnym
- szukanie rymów i tworzenie krótkich rymowanek, wyliczanek i wierszy
- doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi i dostrzeganie ich znaczenia
- znajomość procesu powstawania książki oraz dzielenie książek na dostępne kategorie
- szanowanie książek i odkładanie ich na miejsce po przeczytaniu
- znajomość biblioteki i przestrzeganie obowiązujących w niej zasad
- rozróżnianie kierunków w przestrzeni
- wykonywanie prac plastycznych inspirowanych literaturą
- komunikowanie się z dziećmi i osobami dorosłymi z wykorzystaniem komunikatów werbalnych i pozawerbalnych
- rozpoznawanie i nazywanie poznanych liter
- dokonywanie analizy i syntezy sylabowej wyrazów
- rozróżnianie czynności, aktywności, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, od tych, które szkodzą
Nasze teksty
„W bibliotece” Barbara Bryk
W bibliotece już od rana
stoi pani roześmiana
i zaprasza po książeczki,
aby podać je z półeczki.
Są atlasy i komiksy,
bajki, wiersze i tomiki.
Kolorowe, piękne książki,
które musisz wziąć do rączki.
Każda książka jest ciekawa,
każda w inny świat wprowadza,
bibliotekę uwielbiamy
i tu wiedzę zdobywamy!
Piosenki:
- „W kurniku” Elżbieta Jancewicz
- Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle kurek jest w kurniku;
wszystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
Ref.: Ko, ko, ko, kukuryku!
To opera jest w kurniku!
- Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle kaczek jest w kurniku;
wszystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
bis
Ref.: Kwa, kwa, kwa, kukuryku!
To opera jest w kurniku!
- Kogut zapiał: kukuryku!
Tyle gąsek jest w kurniku;
w
szystkie ładnie poprosimy
i operę urządzimy.
Ref.: Gę, gę, gę, kukuryku!
To opera jest w kurniku!
- Małe pieski z boku stały,
też zaśpiewać z nimi chciały;
podskoczyły, zaszczekały,
przestraszyły kurnik cały.
Ref.: Ko, ko, ko, kwa, kwa, kwa,
gę, gę, gę, hau, hau, hau,
kukuryku!
I już pusto jest w kurniku!
- „Baju, baj, książeczko” Anna Bernat
- Hen, na górze stoi zamek,
a na zamku wieże,
może Śnieżka w zamku mieszka?
A może rycerze?
Ref. Baju, baj, książeczko,
baju, baju, baj,
baju, baj, książeczko,
dzieciom bajkę daj!
- Tańczy w zamku król z królową,
tańczą też rycerze,
tańczy Śnieżka i krasnale.
A kto mnie wybierze?
Ref. Baju, baj, książeczko…
- Mam książeczkę pełną bajek,
bajek z obrazkami,
o rycerzach, którzy dzielnie
walczą ze smokami.
Ref. Baju, baj, książeczko…