Sowy

grupa 6-latków
 

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.35 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego, oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Taekwondo (środa)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

11.35 – 11.40 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.

11.40 – 11.50 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.50 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis

18.10.2021 - 22.10.2021
Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)szynka wiejska, pomidor, mleko z miodem(7)

obiad

zupa barszcz czerwony(7)kasza pęczak(1)schab parowany w sosie własnym(1)kapusta biała w zalewie, woda

podwieczorek

jogurt do picia

Wtorek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7) pasta jajeczna z koperkiem i papryką(3,7)rzodkiewka ogórek zielony, zupa mleczna płatki owsiane(1,7)hibiskus

obiad

zupa pomidorowa z lanymi kluskami(1,3,7)ziemniaki, kotlet z indyka(1,3,7)kalafior z bułką tartą(1)woda

podwieczorek

kisiel

Środa

śniadanie

chleb razowy(1) chleb mazowiecki(1) bagietka(1) masło(7)pasztet(1,3)ogórek zielony, zupa mleczna płatki jaglane(1,7)herbata z cytryną

obiad                                                                            

zupa ogórkowa(7)ryż(1)sos słodko kwaśny z piersią z kurczaka

podwieczorek

piernik(1,3,7)wyrób własny

Czwartek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(7)zupa mleczna kasza kukurydziana(1,7)

obiad

zupa krupnik(1)ryba pieczona(3)ziemniaki, warzywa parowane z pomidorami, woda

podwieczorek

banan

Piątek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)schab pieczony, sałata, kawa inka(7)

obiad

zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną(1,7)pierogi ruskie z cebulą(1,3,7)wyrób własny kapusta kiszona z marchewką i cebulą, woda

podwieczorek

mini pizza(1,3,7)

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy wychowawczo-dydaktycznej na Październik w grupie 6-latków

Tematy kompleksowe:

  1. Taniec jesiennych kolorów.
  2. Książka kucharska prosto z natury.
  3. Jak dbamy o nasze zdrowie.
  4. Odkrywamy sekrety przyrody jesienią.

Cele ogólne:

  • kształtowanie zwinności, zręczności, szybkości, wytrzymałości
  • wdrażanie do podjęcia zdrowej rywalizacji
  • wdrażanie do odpowiedzialnego, sumiennego i rzetelnego wykonywania podejmowanych zadań i obowiązków
  • kształtowanie umiejętności przeprowadzania prostych doświadczeń i ich obserwowania
  • doskonalenie umiejętności obserwowania przyrody jesienią i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami i przeżyciami
  • wdrażanie do globalnego czytania
  • rozwijanie umiejętności budowania i konstruowania z różnorodnych klocków i elementów konstrukcyjnych według podanego wzoru
  • kształtowanie umiejętności klasyfikowania przedmiotów spełniających podany warunek (wielkość, kolor, kształt), tworzenie zbiorów
  • poznanie obrazu graficznego głoski „a” ‒ litery „A”, „a”
  • poznanie obrazu graficznego liczby „2”
  • wdrażanie do utrzymania prawidłowej pozycji ciała w różnych sytuacjach
  • wdrażanie do używania chwytu pisarskiego podczas rysowania i kolorowania
  • wdrażanie do sprawnego i bezpiecznego posługiwania się nożyczkami
  • wdrażanie do respektowania cudzych emocji
  • budowanie pozytywnych relacji rówieśniczych w zabawie i podczas pracy w grupach (umiejętność czekania, w tym czekania na swoją kolej, umiejętność wygrywania i przegrywania)
  • rozwijanie umiejętności pisania liter od strony lewej do prawej – staranne odtwarzanie kształtu wzorów i mieszczenie ich w wyznaczonych liniach
  • doskonalenie umiejętności rozpoznawania i nazywania warzyw i owoców rodzimych i zagranicznych dostępnych w naszym kraju, wyodrębnianie charakterystycznych cech warzyw i owoców (kształt, barwa, smak i zapach)
  • kształtowanie umiejętności sporządzanie prostych potraw z warzyw i owoców
  • bogacenie słownika biernego i czynnego poprzez poszerzanie zakresu i treści pojęć odnoszących się do zagadnień przyrodniczych i technicznych
  • doskonalenie sprawności dokonywania bardziej złożonych czynności myślowych, jak: porównywanie, wyodrębnianie różnic i podobieństw, klasyfikowanie, analiza i synteza, wnioskowanie
  • rozwijanie umiejętności dokonywania analizy i syntezy sylabowej i głoskowej wyrazów
  • poznanie obrazu graficznego głoski „e” ‒ litery „E”, „e”
  • doskonalenie umiejętności charakteryzowania postaci i zdarzeń w poznawanych utworach literackich
  • kształtowanie umiejętności rozpoznawania i nazywania liter
  • poznanie obrazu graficznego liczby „3”
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się liczebnikami głównymi i porządkowymi w zakresie 3
  • kształtowanie zręczności, zwinności, równowagi, orientacji oraz koordynacji ruchowej podczas zabaw ruchowych i ćwiczeń gimnastycznych
  • poznanie wartości zdrowego odżywiania się w kontekście zdrowego trybu życia
  • rozwijanie motoryki małej ‒ manipulowanie bardzo małymi przedmiotami, wycinanie i lepienie z plasteliny
  • wdrażanie do posługiwania się pojęciami dotyczącymi następstwa czasu: „rano”, „południe”, „popołudnie”, „wieczór”, „wczoraj”, „dzisiaj”, „jutro”
  • doskonalenie percepcji słuchowej
  • poznanie obrazu graficznego głoski „i” – litery „I”, „i”
  • rozwijanie umiejętności wygłaszania wiersza z pamięci
  • konstruowanie wypowiedzi na podstawie ilustracji
  • poznanie obrazu graficznego liczby „4”
  • budzenie emocjonalnego stosunku do świata przyrody
  • kształtowanie pożądanych zachowań (bezpieczeństwo) w kontaktach z przyrodą (rośliny, zwierzęta)
  • wdrażanie do poszanowania przyrody ożywionej i nieożywionej
  • poznanie obrazu graficznego głoski „m” ‒ litery „M”, „m”
  • podejmowanie prób pisania w powiększonej liniaturze
  • doskonalenie umiejętności wypowiadania się na określony temat
  • poznanie obrazu graficznego liczby „5”
  • doskonalenie umiejętności przeliczania w zakresie 5 (liczebniki główne i porządkowe)
  • rozpoznawanie monet (1 zł, 2 zł, 5 zł)
  • układanie własnych rytmów wizualnych i dźwiękowych

 

Nasze teksty

WIERSZE

„Liście” Maria Gerson-Dąbrowska

Wietrzyk chodzi po ogródku,
strąca złote liście.
Wietrzyk gra, a one tańczą,
raźno, zamaszyście.
Szur, szur, szur, szur,
szu, szu, szu!
Lecą, lecą liście z drzewa
żółte i czerwone,
kręcą, kręcą się w powietrzu,
w tę i w tamtą stronę.
Szur, szur, szur, szur,
szu, szu, szu!
Wietrzyk chodzi po ogródku,
Do tańca je prosi,
„Tańczcie! Tańczcie!” Słonko świeci,
wiatr listki roznosi.
Szur, szur, szur, szur,
szu, szu, szu!
To podlecą, to opadną,
Spłoszoną gromadą,
Aż bezsilne i omdlałe
Pokotem się kładą

 „Jeż” Hanna Zdzitowiecka

Krótkie nóżki, długi ryjek,
ostre kolce ciało kryją.
Ach, cóż to za groźny zwierz?
To jest jeż, malutki jeż.
Węszy noskiem w lewo, w prawo,
to pod listkiem, to pod trawą,
gdzie się kryje dobry łup.
Drepcze mały jeż – tup, tup. (…)

 

PIOSENKI:

„Jesienny pociąg”
1. Stoi pociąg na peronie.
Żółte liście ma w wagonie,
i kasztany, i żołędzie –
dokąd z nimi jechać będzie,
dokąd z nimi jechać będzie?
Ref. Przed siebie, przed siebie wprost!
Przez mokry, deszczowy most.
Przed siebie, przed siebie w dal!
Na pierwszy jesienny bal.
2. Rusza pociąg, sapiąc głośno.
Już w przedziałach grzyby rosną,
a na półce wśród bagaży
leży sobie bukiet jarzyn.
Rusza pociąg, sapiąc głośno.
Ref. Przed siebie, przed siebie wprost…
3. Pędzi pociąg lasem, polem,
pod ogromnym parasolem.
Wiezie rynny i kalosze,
i owoców pełne kosze.
Pędzi pociąg lasem, polem.
Ref. Przed siebie, przed siebie wprost!… / bis

 „O zdrowie dbaj”

Sport to zdrowie, czy wy wiecie?
Chcę wygrywać wszystkie mecze.
Jem owoce i jarzyny,
są w nich same witaminy!
Bo sportowy we mnie duch,
zdrowie muszę mieć za dwóch! bis
2. Co dzień biegam, spaceruję,
rano się gimnastykuję,
mknę na nartach w zimie z tatą,
pływam w morzu, gdy jest lato.
Bo sportowy we mnie duch,
zdrowie muszę mieć za dwóch! bis
3. Dbam o zęby, ręce myję,
i szoruję gąbką szyję.
Każdy brudas niech się dowie,
że higiena to też zdrowie.
A sportowy we mnie duch,
jem i ćwiczę więc za dwóch! bis