Sowy

grupa 5-latków

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 11.35 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego, oraz zajęcia dodatkowe:

Zajęcia z logopedą (poniedziałek)

Nauka tańca (wtorek)

Taekwondo (środa)

Rytmika (czwartek)

Przedszkole i Piłka (piątek)

11.35 – 11.40 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze, tropiące.

11.40 – 11.50 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w toalecie i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.50 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.45 – 14.30 Relaks. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.45 – 15.00 Podwieczorek.

15.00 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 18.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem, pobyt na świeżym powietrzu. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali. W przewie kolacja.

Jadłospis

25.03.2024 - 29.03.2024
Poniedziałek

Śniadanie

Chleb razowy1)bułka pszenna (1) chleb mazowiecki (1) masło(7)szynka Pyzdra, schab biały, ogórek zielony, zupa mleczna płatki ryżowe(1,7)herbata z cytryną

obiad

zupa zacierkowa(1,3)ziemniaki, pulpety w sosie śmietanowym(1,3,7)surówka kapusta czerwona z majonezem(3,7),woda

podwieczorek

placek drożdżowy(1,3,7)

Wtorek

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1)chleb razowy(1)masło(7)paróweczki, pasta jajeczna z rzodkiewką(3,7)zupa mleczna makaron(1,3,7)pomidor, herbata zielona

obiad

zupa krupnik(1)kluski leniwe z serem polane bułką tartą(1,3,7)marchew gotowana(1,7), woda

podwieczorek

owoc

Środa

Śniadanie

bułka pszenna(1) chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) masło(7)schab wiśniowy, dżem, zupa mleczna kulki miodowe(7)mix warzyw, herbata

obiad

zupa rosół z makaronem(1,3)ryba smażona(1,3,4)sałatka sosem vinegret, woda

podwieczorek

jogurt(7)

Czwartek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)szynka drobiowa, pasztet wieprzowy(1,3)kakao(7)herbata owocowa, sałatka grecka z serem i soczewicą  

Obiad

Zupa ogórkowa(7)sos słodko kwaśny, kasza bul gur(1), woda

 Podwieczorek

 Flipsy

Piątek

Śniadanie

Chleb mazowiecki(1) chleb razowy(1) bagietka(1) masło(7)twarożek ze szczypiorkiem(7)szynka z wędzarni, mleko z miodem(7)herbata z cytryną

Obiad

Zupa żurek z jajkiem(3,7)ryż z jabłkami(1,7), woda

Podwieczorek

owoc

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).

  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy wychowawczo-dydaktycznej na Luty w grupie 5-latków

Tematy kompleksowe:

  1. W karnawale
  2. Mroźne krainy
  3. Płynie Wisła, płynie…
  4. Sztuka wokół nas
  5. Zdrowy jak ryba

 

Cele ogólne:

Obszar fizyczny:

  • interpretowanie ruchem słyszanych dźwięków
  • prawidłowe reagowanie ruchem na tempo i dynamikę utworu
  • rozwijanie narządów mowy poprzez aktywne uczestnictwo w zabawach logopedycznych
  • doskonalenie sprawności manualnej poprzez wykonanie korony metodą origami
  • systematyczne uczestnictwo w organizowanych zabawach ruchowych w sali i na świeżym powietrzu
  • przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo, dostrzeganie ewentualnych zagrożeń i nieprawidłowego zachowania innych
  • doskonalenie umiejętności tworzenia konstrukcji, prac plastyczno-technicznych według instrukcji słownych i obrazkowych
  • wykonywanie prac plastycznych z papieru, zwracanie uwagi na precyzyjne składanie, zaginanie
  • wykazywanie się sprawnością rąk oraz koordynacją wzrokowo-ruchową
  • tworzenie konstrukcji płaskich i przestrzennych oraz kompozycji z różnorodnego materiału
  • wykonywanie prac plastycznych z papieru, zwracanie uwagi na precyzyjne składanie, zaginanie

 

Obszar emocjonalny:

  • kształtowanie umiejętności panowania nad emocjami – także nieprzyjemnymi
  • wczuwanie się w emocje osób z najbliższego otoczenia
  • szacunek dla emocji swoich i innych osób
  • przedstawianie emocji z wykorzystaniem charakterystycznych dla dzieci form wyrazu
  • dokonywanie oceny zachowania swojego i innych osób na podstawie obserwacji, odnoszenie się do kodeksu norm zachowania
  • uważne słuchanie i analiza wypowiedzi innych osób podczas rozmowy swobodnej
  • prawidłowe reakcje na zauważone zagrożenie lub wyrządzaną krzywdę zwierzętom
  • dostrzeganie wpływu działalności człowieka na przyrodę – zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, odpady, zmiany klimatyczne
  • radzenie sobie z porażką i trudnymi emocjami w sposób akceptowalny
  • wdrażanie do szanowania odmiennych opinii
  • kształtowanie umiejętności rozróżniania emocji wyrażanych muzyką, gestem, ruchem
  • budowanie empatii/świadomości tego, że wszyscy odczuwają emocje (przyjemne i nieprzyjemne)

 

Obszar społeczny:

  • poznanie i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas balu karnawałowego
  • nawiązywanie relacji rówieśniczych
  • współdziałanie z dziećmi w zabawach i podczas wykonywania zadań
  • obdarzanie uwagą innych osób
  • zwracanie uwagi na różnice i podobieństwa między ludźmi w bliższym i dalszym otoczeniu: ludzie o różnym wyglądzie, z różnych krajów, o różnej sprawności
  • wykazywanie tolerancji oraz życzliwości wobec wszystkich ludzi w bliższym i dalszym środowisku
  • wykazywanie tolerancji i życzliwości wobec odrębności narodowych, odmienności w wyglądzie lub sprawności różnych ludzi
  • przestrzeganie zasad zachowania zapewniających porządek i bezpieczeństwo podczas zabaw, dostrzeganie ewentualnych zagrożeń, nieprawidłowego zachowania innych
  • kształtowanie umiejętności postrzegania własnej osoby, rozumienia roli i wiążących się z nią zadań jako członka narodu (Polka i Polak)
  • kształtowanie świadomości narodowej i poczucia dumy z faktu bycia Polakiem
  • wykazywanie zainteresowania poznawaniem historii naszego kraju i postaci historycznych
  • kultywowanie zwyczajów i tradycji regionalnych
  • wdrażanie do zdrowej rywalizacji podczas zabaw ruchowych, dbanie o życzliwą i przyjazną atmosferę
  • wdrażanie do samodzielnego podejmowania decyzji oraz ponoszenia jej konsekwencji

 

Obszar poznawczy:

  • zapoznanie z obrazem graficznym liter „b” i „B”
  • doskonalenie umiejętności porównania wielkości przedmiotów i tworzenia odpowiednich zbiorów
  • wdrażanie do zdobywania wiedzy na temat tradycji i zwyczajów karnawałowych innych krajów
  • poznanie zapisu liczby „0”
  • doskonalenie analizy i syntezy słuchowej wyrazów, niezbędnej do nauki czytania
  • poszerzanie wiedzy na temat strojów ludowych pochodzących z różnych części Polski
  • rozwijanie pojęć matematycznych: „większy”, „mniejszy”, „najmniejszy”, „największy”
  • poznanie utworu „Krakowiak”, próby odtworzenia układu tanecznego
  • wykorzystywanie zjawisk fizycznych do zabaw konstrukcyjnych, np. zjawiska powstawania cienia do zabaw teatralnych, działania magnesu
  • dostrzeganie związków przyczynowo-skutkowych, prawidłowości podczas przeprowadzania doświadczeń i eksperymentów badających właściwości materiałów
  • analiza i synteza prostych fonetycznie słów, kształtowanie umiejętności analizy i syntezy głoskowej wyrazów
  • zapoznanie się ze znakiem graficznym liter „n”, „N”, wykazywanie zainteresowania czytaniem oraz poznawaniem liter
  • poszerzanie zakresu liczenia liczebnikami głównymi oraz poznawanie i stosowanie zapisu cyfrowego liczb od „0” do „8”
  • doskonalenie umiejętności ustalania równoliczności przez przeliczanie, ustawianie w pary i inne formy wzajemnego przyporządkowania, np. graficzne łączenie liniami
  • ilustrowanie zdarzenia, pojęcia i zjawiska oraz wyrażanie emocji poprzez różnorodne formy ekspresji
  • formułowanie wypowiedzi, przestrzeganie konsekwencji i zgodności czasu
  • odróżnianie elementów świata fikcji od realnej rzeczywistości
  • śpiewanie piosenki i uczestnictwo w zabawach ruchowo-tanecznych opartych na tradycji ludowej
  • doskonalenie umiejętności zespołowego wykonywania prac plastycznych, plakatów
  • rozpoznawanie i nazywanie wybranych regionów naszego kraju, dostrzeganie cech charakterystycznych
  • poszerzanie wiedzy na temat stolicy naszego kraju: rozumienie pojęcia „stolica”, rozpoznawanie herbu, znajomość legendy i elementów historii
  • kształtowanie podstawowej orientacji na mapie Polski ze szczególnym zwróceniem uwagi na wskazywanie własnej miejscowości, stolicy kraju, najważniejszych rzek, charakterystycznych regionów z ich symbolami oraz wskazywanie granic, w tym wybrzeża Morza Bałtyckiego
  • rozumienie konieczności szanowania symboli narodowych
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi
  • określanie wyników dodawania lub odejmowania z pomocą palców zastępujących przedmioty
  • znajomość i stosowanie cyfr oznaczających liczby od „0” do „8”
  • rozwijanie wyobraźni poprzez kontakt z wytworami sztuki, dostrzeganie jej piękna oraz rodzajów, uczenie należnego im szacunku
  • rozwijanie uzdolnień i zainteresowań artystycznych oraz wrodzonych możliwości twórczych
  • doskonalenie umiejętności liczenia na miarę możliwości
  • wzbogacenie słownika czynnego i biernego związanego z daną tematyką
  • utrwalenie nazw kolorów podstawowych oraz pochodnych
  • doskonalenie umiejętności wypowiadania się pełnym zdaniem, po kolei i nieprzeszkadzania innym
  • rozwijanie zainteresowań muzyką klasyczną, próby tworzenia akompaniamentu do znanych utworów

Nasze teksty

Teksty literackie:

,,Bal przebierańców’’ – Barbara Szelągowska

 Zatańczmy krakowiaka!

Zatańczmy raz i dwa…

Dziś wielki dzień w przedszkolu!

Zabawa huczna trwa!

Migają, błyszczą stroje.

Król tańczy i królowa,

księżniczki, królewicze…

Korony lśnią na głowach.

Konkursy i zabawy!

Wesoła gra muzyka!

A pani – jak czarodziej:

tu zjawia się, tam znika!

Raz! Dzieci robią kółko!

Dwa! Szybko tworzą łańcuch!

To nie jest zwykły bal.

To bal jest przebierańców!

,,Bal w Balbalonii’’  – Wanda Chotomska

W Balbalonii –

był bal na sylwestra,

a na balu –

dęta orkiestra.

W skład orkiestry wchodziły:

puzony,

saksofony,

fagoty,

klarnety,

wielka tuba i małe trąbki,

rogi,

rożki,

fleciki

i flety.

No i właśnie ta dęta orkiestra

żuła gumę do żucia zawzięcie,

balonową gumę do żucia

w niewłaściwym żuła momencie.

Przez tę gumę trzymaną w ustach

zamiast pięknych muzycznych tonów,

wydmuchała dęta orkiestra

roztańczone tony balonów.

Wyleciały małe i duże

i tańczyły tańce latańce,

rozśmieszańce i chichotańce,

wirowańce i balowańce.

A ten wielki – największy ze wszystkich,

wydmuchany z ogromnej tuby,

przebił sufit i w kosmos poleciał

przeokropnie nadęty i gruby.

Ludzie mówią, że w księżyc się zmienił –

ja tam plotek słuchać nie lubię,

ale czasem, gdy patrzę na księżyc,

widzę pana, co gra na tubie.

Piosenki:

,,Zimowa poleczka’’ – Danuta Karol Jagiełło

  1. Zimową poleczkę na śniegu lub lodzie

kochają bałwanki i tańczą ją co dzień.

Zimową poleczkę na soplach gra wiatr,

bałwanki się cieszą – o tak, właśnie tak!

Ref. Ha, ha, ha, ha!

Hi, hi, hi, hi!

Śniegowe bałwanki

to my, właśnie my!

  1. Gdy w rękach miotełki, na głowach garnuszki,

a węgielków lśnią oczka i same mkną nóżki.

Zimową poleczkę na soplach gra wiatr,

bałwanki się cieszą – o tak, właśnie tak!

Ref. Ha, ha, ha, ha!… /bis/

  1. Stanęły na chwilkę, by otrzeć pot z czoła,

lecz skoczna muzyka do tańca znów woła.

Zimową poleczkę na soplach gra wiatr,

bałwanki się cieszą – o tak, właśnie tak!

Ref. Ha, ha, ha, ha!… /bis/

,, Zimowe zabawy’’ – Renata Szczypior

Ref. Hu, hu, ha! Hu, hu, ha!

Ta zima wcale nie jest zła!

Tańczy śnieg wokół nas;

zimowych zabaw czas!

  1. Para nart, kijki dwa,

gogle też narciarz ma.

Taki sprzęt to nie żart:

narciarz biegnie już na start.

Ref. Hu, hu, ha! Hu, hu, ha… /bis/

  1. Co za wdzięk, co za styl,

łyżwa w przód, łyżwa w tył,

łyżwa w tył, łyżwa w przód…

Ale śliski jest ten lód!

Ref. Hu, hu, ha! Hu, hu, ha… /bis/

  1. Kulę tocz albo dwie,

może trzy… czemu nie?

Bałwan nos zimny ma:

to zupełnie tak, jak ja!