Tygryski

grupa 3-latków
 

Plan dnia

8.00 – 13.00 Realizacja Podstawy Programowej zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej dla Przedszkoli

6.00 – 8.30 Schodzenie się dzieci. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci. Kontakty indywidualne, np.: rozmowy zgodne z zainteresowaniami dzieci. Zabawy integrujące grupę.

8.30 – 8.45 Przygotowanie do śniadania, porządkowanie sali, czynności samoobsługowe. Poranne ćwiczenia gimnastyczne.

8.45 – 9.00 Śniadanie. Przyswajanie wiedzy o konieczności spożywania pokarmów niezbędnych dla zdrowia.

9.00 – 9.15 Czynności samoobsługowe w toalecie i łazience, mycie zębów, nauka etapów mycia rąk. Doskonalenie tych czynności. Ćwiczenia samodzielności.

9.15 – 10.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą, zgodnie z tematyką programową. Zabawy ruchowe i twórcze. Codzienne zajęcia nauki języka angielskiego , oraz zajęcia dodatkowe:

Poniedziałek – język angielski;

Wtorek – rytmika;

Środa – język angielski;

Piątek – tańce;

10.45 – 11.30 Czynności samoobsługowe przed wyjściem (nauka ubierania się, wiązania butów, zapinanie guzików, suwaków), zabawy dowolne, spacery, wycieczki – poznawanie najbliższego otoczenia społecznego i przyrodniczego, zajęcia ruchowe: terenowe, badawcze,

11.30 – 11.45 Przygotowanie do obiadu. Czynności kulturalno-higieniczne w WC i łazience. Dalszy ciąg pracy dyżurnych – nauka nakrywania stołów.

11.45 – 12.15 Obiad. Prawidłowe posługiwanie się sztućcami: łyżką i widelcem. Kultura zachowania się przy stole.

12.15 – 12.30 Zabiegi higieniczne: mycie zębów i rąk.

12.30 – 14.00 Leżakowanie. Słuchanie bajek i muzyki-wyciszenie.

14.10– 14:30 Podwieczorek.

14.30 – 15.30 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości, praca stymulacyjna.

15.30 – 17.00 Zabawy dowolne i zabawy kołowe ze śpiewem. Zabawy inspirowane przez dzieci, gry i zabawy edukacyjne, porządkowanie sali.

Jadłospis

20.01.2025 - 24.01.2025

 

Poniedziałek

20.01.2025

ŚNIADANIE:

KASZA JĘCZMIENNA (1), PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), SCHAB WIŚNOWY  (9), OGÓREK ŚWIEŻY, HERBATA OWOCOWA;

OBIAD:

ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM (7,9), GULASZ WIEPRZOWY (1,9,10), KASZA JĘCZMIENNA PĘCZAK (1), SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, JABŁKA, CEBULI I MAJONEZU (3,10), KOMPOT;

PODWIECZOREK:

JOGURT;

Wtorek

21.01.2025 WTOREK

ŚNIADANIE:

PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), CHAŁKA MAŚLANA  (1,3,7) DŻEM BRZOSKWINIOWY , KAKAO (7);

OBIAD:

ROSÓŁ  NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z MAKARONEM (1,3,7,9), PAŁKI Z KURCZAKA (9), ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, OGÓRKA, PAPRYKI I POMIDORA Z NATKĄ PIETRUSZKI Z OLEJEM, KOMPOT KOMPOT;

PODWIECZOREK:

MANDARYNKI

Środa

ŚRODA 22.01.2025

ŚNIADANIE:

PIECZYWO  (1,3,7), MASŁO (7), KIEŁBASA SZYNKOWA (1,3,7,9), POMIDOR, HERBATA Z CYTRYNĄ;

OBIAD:

ZUPA GROCHOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ (1,9), NALEŚNIKI Z SEREM I ŚMIETANĄ (1,3,7) KOMPOT;

PODWIECZOREK:

WAFLE RYŻOWE;

 

Czwartek

23.01.2024 czwartek

ŚNIADANIE:

MLEKO (7), PŁATKI JAGLANE (1) PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PASTA Z WĘDLINY WIEPRZOWEJ Z WARZYWAMI I MAJONEZEM (3,10), PAPRYKA, HERBATA Z CYTRYNĄ

OBIAD:

ZUPA CHŁOPSKA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM Z DODATKIEM MAKARONU I GROSZKU ZIELONEGO (1,3,7), GOŁĄBKI ZAWIJANE Z MIĘSEM WIEPRZOWYM I RYŻEM W SOSIE POMIDOROWYM (1,3,7,9), ZIEMNIAKI , KOMPOT;

PODWIECZOREK:

JABŁKO;

Piątek

24.01.2024 piątek

ŚNIADANIE:

PIECZYWO (1,3,7), MASŁO (7), PASTA Z TUŃCZYKA Z WARZYWAMI I MAJONEZEM (3,4,10), KAWA INKA;

OBIAD:

ZUPA FASOLOWA  NA WYWARZE MIĘSNO - WARZYWNYM (9), SOS WARZYWNY Z MAKARONEM, KOMPOT;

 PODWIECZOREK:

CHAŁKA;

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut).
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie).
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie).
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie).
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).
  12. Dwutlenek siarki.
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie).
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie).

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Plan pracy

Plan pracy dydaktyczno-wychowawczej na miesiąc styczeń w grupie 3-latków

Tematy kompleksowe:

  1. Kiedy zimno jest na dworze.
  2. Hop, hop na śniegu.
  3. Moja babcia i mój dziadek.
  4. Czas na zimowe obserwacje.

Cele ogólne:

– rozwijanie sprawności fizycznej, precyzji ruchów w toku zabaw i ćwiczeń ruchowych i naśladowczych

– doskonalenie czynności samoobsługowych

– rozwijanie sprawności manualnej

– doskonalenie umiejętności panowania nad własnymi emocjami

– kształtowanie poszanowania dla przyrody i uwrażliwianie na jej piękno

– kształtowanie postaw prospołecznych, czerpanie radości ze wspólnej zabawy

– współdziałanie z dziećmi w zabawie

– przyjmowanie i respektowanie zasad

– rozwijanie mowy i myślenia

– kształtowanie myślenia matematycznego

– doskonalenie spostrzegawczości

– wdrażanie do obserwacji przyrody

– rozwijanie poczucia rytmu

– wdrażanie do przestrzegania ustalonych zasad w grupie

– rozwijanie umiejętności dbania o porządek

– rozwijanie umiejętności wypowiadania się

– rozwijanie umiejętności liczenia w zakresie 4

– rozwijanie logicznego myślenia

– utrwalenie znajomości kolorów

– rozwijanie umiejętności wokalnych i poczucia rytmu

– rozpoznawanie i nazywanie emocji oraz uczuć

– przedstawianie emocji za pomocą różnych form wyrazu

– współdziałanie z dziećmi w zabawie

– kształtowanie szacunku dla najbliższych

– uświadamianie istniejącej więzi między wnukami a dziadkami

– rozwijanie pamięci przez naukę wierszy i piosenek

– rozwijanie logicznego myślenia

– rozwijanie naturalnej kreatywności dziecka w różnych formach aktywności

– rozwijanie świadomości własnego ciała oraz orientacji w przestrzeni

– dostrzeganie emocjonalnej wartości otoczenia przyrodniczego jako źródła satysfakcji estetycznej

– doskonalenie umiejętności panowania nad własnymi emocjami

– kształtowanie ciekawości poznawczej przez eksperymentowanie ze śniegiem, lodem i wodą

– doskonalenie umiejętności liczenia i łączenia w pary

– uświadomienie konieczności niesienie pomocy ptakom zimą

Nasze teksty

Wiersze:

“Dla Dziadka” Dorota Gellner

Dziadku, Dziadku,

czy to ty?

Coś na twojej

głowie lśni.

To korona!

Słowo daję!

Przecież znam korony z bajek!

Czy to fotel?

Ale skąd!

To nie fotel tylko tron!

I w ogóle

i w szczególe

jesteś Dziadku

dzisiaj królem!

Pytasz, co to

za zagadka?

To po prostu

święto Dziadka!

 

“Migu – migu” Hanna Ożogowska

Wzięła babcia srebrne druty

i sweterek stary spruty.

Migu – migu zrobi Ali

ze sweterka ciepły szalik.

Będą także dla Władeczka

nauszniki i czapeczka.

A dla Jacka, co jest malcem,

rękawiczki z jednym palcem.

A ja babci też pomogę

i kłębuszek z wełny zrobię.

A gdy minie parę latek,

kupię babci piękny kwiatek.

Piosenki

“Tak się zachmurzyło”

  1. Tak się zachmurzyło,

słonko się ukryło,

pada, pada śnieżek biały,

dawno go nie było.

Pada, pada śnieżek biały,

dawno go nie było.

  1. Chodźmy na saneczki,

chłopcy i dzieweczki,

pojedziemy wszyscy razem

z wysokiej góreczki.

Pojedziemy wszyscy razem

z wysokiej góreczki.

  1. Pędzimy, pędzimy,

nic się nie boimy,

aż tu nagle bęc, na śnieżek

i wszyscy leżymy.

Aż tu nagle bęc, na śnieżek

i wszyscy leżymy.

 

“Tupu, tup po śniegu”

  1. Przyszła zima biała,

śniegu nasypała,

zamroziła wodę,

staw przykryła lodem.

Ref.: Tupu, tup po śniegu,

dzyń, dzyń, dzyń na sankach,

skrzypu, skrzyp na mrozie,

lepimy bałwanka.

  1. Kraczą głośno wrony:

„Marzną nam ogony.

Mamy pusto w brzuszku,

dajcie nam okruszków!”

Ref.: Tupu, tup po śniegu…

  1. Ciepłe rękawiczki

i wełniany szalik;

białej, ostrej zimy

nie boję się wcale.

Ref.: Tupu, tup po śniegu…

 

“Riki tan”

  1. Riki tan, riki tiki tan, dla babuni kwiatki mam.

Riki tan, riki tiki tan, dla kochanej babuni kwiatki mam.

  1. Riki tan, riki tiki tan, dziadziusiowi buzi dam.

Riki tan, riki tiki tan, kochanemu dziadziusiowi buzi dam.

  1. Riki tan, riki tiki tan, dla was miejsce w sercu mam.

Riki tan, riki tiki tan, dla was miejsce na zawsze w sercu mam.

 

“Gawron”

  1. Chociaż gawron trochę siwy,

ale jeszcze urodziwy.

Stąpa dzielnie, pierś wypina,

jeszcze go się humor trzyma.

Ref.: Gawron, gawron, gawronie,

drepczesz ładnie koło mnie!

Ja cię lubię, a ty mnie,

gawron, gawron, gawronie!

  1. A gdy wraca z pól szerokich,

stuka dziobem w szyby okien.

„Nalatałem się po świecie,

wpuśćcie mnie do domu dzieci!”

Ref.: Gawron, gawron, gawronie…